ORBANU ODUZIMAJU ŠEFOVANJE EVROPSKIM SAVETOM? Evroposlanik pokrenuo peticiju, traži uvođenje ZABRANE Mađarskoj "SAD IL' NIKAD"
Foto: BENOIT DOPPAGNE / Belga Press / Profimedia

DRAMA U BRISELU

ORBANU ODUZIMAJU ŠEFOVANJE EVROPSKIM SAVETOM? Evroposlanik pokrenuo peticiju, traži uvođenje ZABRANE Mađarskoj "SAD IL' NIKAD"

Planeta -

Pokrenuta je peticija da se Mađarskoj oduzme pravo glasa u Evropskom savetu u skladu sa članom 7. Ugovora o EU, što bi praktično onemogućilo predsedavanje ove zemlje Unijom od 1. jula.

Petri Sarvama, evropski poslanik desnog centra iz Finske, pokrenuo je peticiju u skladu sa tim članom.

- Sad il' nikad. Mašinerija EU za donošenje odluka jednostavno je zaglavljena zbog mađarskog premijera Viktora Orbana. Jedini način da to uspe je da se Orbanu uskrati pravo glasa u Savetu. Istovremeno pokazujemo da u EU nije dozvoljena ucena - napisao je Sarvama na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Sarvama je peticiju nazvao istorijskom i naglasio da postupci prema članu 7(2) Ugovora o EU nikada nisu pokrenuti protiv Mađarske.

Ovaj član predviđa mogućnost suspendovanja određenih prava, uključujući pravo glasa u Savetu EU, protiv države koja je više puta narušila vrednosti Evropske unije, kao što su poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava.

U tekstu peticije se navodi da je Mađarska više puta kritikovana zbog podrivanja vladavine prava, a "nakon što je poremetila proces donošenja odluka država članica EU na sastanku Evropskog saveta u decembru, smatramo da je vreme za evropsku Parlament da preduzme akciju".

- Ovo je prekretnica za EU - ocenio je Sarvama.

Peticija će biti otvorena za potpise do petka, nakon čega će biti predata predsednici Evropskog parlamenta Roberti Mecoli.

Politiko je ranije objavio da je Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta, kazao belgijskim medijima da će se kandidovati na izborima za Evropski parlament koji se održavaju u junu.

Viktor Orban i Šarl Mišel
Viktor Orban i Šarl Mišelfoto: Pignatelli/EUC / Zuma Press / Profimedia

Mišelov portparol potvrdio je ovu njegovu nameru za briselski sajt.

Navodi se da Mišel planira da sredinom jula, ukoliko bude izabran, zauzme mesto u klupama Evropskog parlamenta, što bi značilo da lideri Evropske unije moraju brzo da pronađu naslednika na njegovoj upražnjenoj funkciji u Evropskom savetu.

Politiko navodi da će, ukoliko oni ne uspeju u tome, mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja 1. jula od Belgije preuzeti rotirajuće predsedavanje EU, voditi sastanke Evropskog saveta, što je posrednička uloga koju obično obavlja predsednik.

(Kurir.rs/MONDO/Politico/Preneo: N. V.)

Bonus video:

00:45

OVE ZEMLJE SU PREVARANTI JOŠ OD DEVEDESETIH! Anđelković za o odnosima država: Mađarska je ovim pokazala da imamo dobre odnose

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track