NAJVEĆI PROTESTI U ISTORIJI NEMAČKE, OVAKO NEŠTO NISU DOŽIVELI: Srbin iz Minhena otkrio kakva je situacija i šta je pravi CILJ
Foto: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia, EPA/Christopher Neundorf, AP/Michael Probst, HELMUT FRICKE / AFP / Profimedia

BLOKADA

NAJVEĆI PROTESTI U ISTORIJI NEMAČKE, OVAKO NEŠTO NISU DOŽIVELI: Srbin iz Minhena otkrio kakva je situacija i šta je pravi CILJ

Planeta -

U toku je najveći štrajk u istoriji Nemačke - sedam dana potpune blokade. Hiljade poljoprivrednika traktorima blokira glavne saobraćajnice i nalazi se ispred ključnih vladinih institucija. Sindikati su odlučili da podrže proteste poljoprivrednika i izvedu radnike na ulice, a veštačka inteligencija već pravi snimke na kojima gori Bundestag.

Politikolog Vlastimir Vidić iz Minhena, analizirao trenutnu situaciju u Nemačkoj. Vidić ističe da su ovo svakako najveći protesti ne samo u istoriji Nemačke, već je siguran da će ući i u istoriju evropskih protesta.

- Uvedena je mera bescarinskog uvoza žita iz Ukrajine, ranije je dolazilo izuzetno jeftino u Nemačku iz Poljske i tako dalje, tako da poljoprivrednici vrlo to jasno oslikavaju ono što se dešava na tržištu. Sa druge strane mora se biti iskren i reći da ako su igde poljoprivrednici mogli da zarade i da relativno dobro žive to je svakako bila Nemačka na svojih 256.000 gazdinstava u kojima radi blizu milion ljudi - kaže Vidić.

Nemačka, DB
foto: HELMUT FRICKE / AFP / Profimedia

Iako broj zaposlenih pada iz godine u godinu, kako kaže njihov predsednik udruženja - poljoprivrednici ne žele da "umiru polako".

Snažan demokratski signal ili pokušaj državnog udara

Predsednik Narodne partije Manfred Veber hvali proteste poljoprivrednika kao snažan demokratski signal, dok Vlada Nemačke navodi da je ovo pokušaj državnog udara. Vidić sa druge strane ističe da će posledice po ekonomiju biti vidljive brzo.

Nemačka, protest

- Svaki dan zastoja rezultiraće da se dešavaju minusi u poslovanju. Ako samo transport i logistika stanu na nekoliko sati, to je već kašnjenje u isporuci robe, a onda znači i plasmanu i prodaji robe. Tako da će ovo biti izuzetno vidljivo već u par nekoliko meseci. Pitanje je i da li će se oni zaustaviti. Ovo je prilika i za opoziciju da iskoristi ovu kritičnu situaciju i infiltrira se u ove proteste, iako udruženja poljoprivrednika traže da se svi ti pokreti politički povuku iz ovih protesta - kaže Vidić.

Veštačka inteligencija pustila video u kome gori Bundestag

Videćemo da li će se sve završiti u vremenskom okviru od nedelju dana. Takozvano finale trebalo bi da bude u Berlinu, 14. januara. Sa druge strane Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorava na, kako je rekao, moguće infiltracije ekstremista na protestima poljoprivrednika, koji bi usmerili proteste u zapaljivom smeru.

Protest, protest farmera, Nemačka
foto: EPA/Filip Singer

- Dešavaju se incidenti, prolaznici ili putnici koji putuju jednostavno postaju nervozni i bilo je par konfliktnih situacija između njih i poljoprivrednika. Na jednom programu veštačke inteligencije pojavio se video klip kako gori Bundestag, kako je zapaljen - kaže Vidić.

Iako ne veruje da se baš u ovoj meri stvari mogu izmaći kontroli, ostaje pitanje kome je u interesu da sve funkcioniše ovako dobro, što se tiče protesta. Ističe i da smatra da iza svega ovoga može da stoji cilj da celokupna privreda na globalnom nivou krene u jednom sasvim drugom pravcu.

Nemačka vlada proteste ocenila kao skandalozne

Protest, protest farmera, Nemačka, Berlin
foto: AP/Monika Skolimowska

Nemačka vlada proteste je ocenila kao skandalozne i pozvali su na razumevanje, te istakli da nikakvi protesti neće pokolebati vladu da nastavi sa uštedama i reformama. Na osnovu ovoga Vidić smatra da kompromis poljoprivrednika i vlasti nije moguć.

- Uočen je rekordan pad popularnosti vlade Olafa Šolca. Ankete pokazuju da je popularnost posleratne nemačke vlade nikad gora. Predviđanja su da će u jednoj od tri pokrajine u bivšoj istočnoj Nemačkoj sigurno AFD dobiti apsolutnu većinu. Već se pojavljuju naslovi u medijima da bi Boris Pistorijus, ministar odbrane u sadašnjem sastavu nemačke vlade, mogao biti naslednik Šolca. Dakle, samo da dođe do rotacije između njih dvojice i da bi to možda bio najblaži oblik neke promene kako bi se dočekali sledeći izbori - zaključio je Vidić.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

01:46

NEMAČKOJ VLASTI SE PALI LAMPICA! Novinar direktno iz Minhena: Nezadovoljstvo građana će sve više rasti, najavljen novi štrajk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track