RUSIJA I KINA UDARAJU NA AMERIKANCE I U SVEMIRU? Upozorenje Pentagona - "Hoće da kosmos postane nova sfera BORBENIH DEJSTAVA"
Foto: Shutterstock

RUSIJA I KINA UDARAJU NA AMERIKANCE I U SVEMIRU? Upozorenje Pentagona - "Hoće da kosmos postane nova sfera BORBENIH DEJSTAVA"

Planeta -

Zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks kaže da Kina i Rusija raspoređuju sredstva koje se mogu koristiti protiv GPS-a i drugih sistema u svemiru, i tvrdi da je to deo nastojanja dve zemlje da oslabe vojne kapacitete SAD.

Govoreći u Koloradu, ona je rekla da je "danas, više nego ikada, svemir sastavni deo vojnih operacija".

- I naši rivali to znaju. Oni razumeju u kojoj meri američki način života i način ratovanja SAD zavise od moći u svemiru i žele da potkopaju našu prednost u ovoj oblasti - rekla je zamenica šefa Pentagona.

Prema njenim rečima, zato Kina "ubrzano gradi svemirske i protiv-svemirske kapacitete i integriše ih u širu strategiju" kako bi "izazvala" američke snage.

- Zbog toga je Rusija pribegla svemirskim pretnjama kao deo napora da potkopa interese Sjedinjenih Država i njihovih saveznika i partnera - tvrdi Hiksova.

- Rusija i Kina razvijaju svoje vojne doktrine kako bi bile više usredsređene na svemir. One raspoređuju sposobnosti koje se mogu koristiti protiv GPS-a i drugih vitalnih sistema u svemiru. I videli smo kako obe zemlje sprovode operacije protiv nas i naših saveznika kako bi smanjile naše prednosti u svemiru - rekla je zamenica američkog sekretara za odbranu.

Prema rečima Hiksove, Moskva i Peking nastoje da "pretvore svemir u sferu borbenih dejstava".

- Ali želim da istaknem da sukob nije neizbežan, ni u svemiru, ni bilo gde drugde. A Sjedinjene Države nastoje da spreče sukob odvraćanjem, trudeći se da naši protivnici shvate da će cena agresije znatno premašiti svaku moguću korist - kaže ona.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja