10 JEVREJA UHAPŠENO ZBOG ODBRANE PODZEMNOG ŽENSKOG KUPATILA? Analitičari: 'Svetovi ispod površine' kriju opasnosti iz OVIH RAZLOGA
Foto: Printscreen/Twitter

incident u njujorku

10 JEVREJA UHAPŠENO ZBOG ODBRANE PODZEMNOG ŽENSKOG KUPATILA? Analitičari: 'Svetovi ispod površine' kriju opasnosti iz OVIH RAZLOGA

Planeta -

Više od 10 hasidskih Jevreja uhapšeno je u Njujorku nakon što su pokušali da spreče policiju i građevinske ekipe da zatrpaju tajni tunel koji su ilegalno iskopali, kako bi došli do prostorija zatvorenog ženskog kupatila u sinagogi Kraun Hajts u Bruklinu.

Ovaj događaj komentarisali su jutarnjem programu Kurir televizije Dragoljub Kojčić, politički filozof i Vidoje D. Golubović, naučni saradnik, zaposlen na Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Kojčić se osvrnuo na metaforička značenja tunela.

Jevreji
foto: Kurir televizija

- Tunel je uvek metafora ili skrivene moći ili puta u slobodu. Sećam se da su kad sam bio klinac najatraktivniji bili ti trileri kad neko beži iz nemačkog logora pomoću kopanja tunela, pa kriminalci koji kopaju tunele. Takođe je ETA svojevremeno u Španiji prokopala neki tunel ispod ulice kojojm je stalno prolazio ministar unutrašnjih poslova i digli mu kola u vazduh, bacili ih na šesti sprat gore. Ta skrivena moć to nam uvek govori da postoji jedan momenat stvarnosti koji će kad tad da izađe na površinu i utiče na događaje u svetu - rekao je Kojčić i dodao:

- Američko društvo uvek ima jednu vrstu imanentnog straha od apokalipse. Često pripremaju hranu za 10 godina unapred, mesne nareske, paštete, konzerviranu hranu i tome slično. Mi ne znamo kakvo je značenje samog tog ženskog kupatila Hasidsku jevrejsku zajednicu. Odgonetka čitavog tog događaja će biti upravo u odgovoru na to pitanje.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Golubović je konstatovao da otkrivanje tzv. podzemnog sveta može biti rizično da se zbog toga neka otkrića ne objavljuju.

- Ja sam se veoma bavio podzemnim prostorima Beograda i Srbije koji su u zvaničnoj dokumentaciji. Postoji mnogo prostora koji su imali značajne istorijske namene. Mi danas teško možemo doći do pravih informacija po tom putanju, pa tako i ovom konkretnom slučaju. Moje interesovanje je bilo vezano za ono što je dostupno javnosti i što može biti posebno interesantno, međutim tu se mora biti obazriv. Uzmimo na primer prostore beogradskih kanalizacija. O tome je jako rizično objavljivati informacije. Zašto? Zato što postoje brojne terorističke organizacje koje bi to mogle da iskoriste. Zato treba biti jako obazriv kada je u pitanju otkrivanje podzemnog sveta.

05:38

10 JEVREJA UHAPŠENO ZBOG ODBRANE PODZEMNOG ŽENSKOG KUPATILA? Analitičari: Svetovi ispod površine kriju opasnosti iz OVIH RAZLOGA

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:27

RAT U UKRAJINI 99. DAN Ruska vojska krstarećim raketama napala Beskidi tunel na granici Ukrajine i Slovačke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track