PANIKA ZBOG RUSKIH ŠPIJUNA U NEMAČKOJ: Pogledajte kako Šolcu dostavljaju dokumenta - Ovo je potpuno NOVI NIVO STRAHA (VIDEO)
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

PANIKA ZBOG RUSKIH ŠPIJUNA U NEMAČKOJ: Pogledajte kako Šolcu dostavljaju dokumenta - Ovo je potpuno NOVI NIVO STRAHA (VIDEO)

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc odustao je od planova za postepeno ukidanje sistema pneumatskih cevi iz 19. veka koji su se koristili za prenos poverljivih dokumenata u njegovu kancelariju, pošto se pokazao kao ključno sredstvo u izbegavanju ruskih špijuna.

Decenijama se berlinska kancelarija oslanjala na cevi koje koriste komprimovani vazduh za prenos papirnih dokumenata između 36 lokacija u različitim odeljenjima.

Sistem je trebalo da bude ugašen do 2025. godine, ali zvaničnici veruju da je rizik od presretanja elektronskih i digitalnih dokumenata u nekim slučajevima pokazao da staromodna tehnologija ostaje najbolja opcija.

- Dokumenti su najčešće hitne transakcije koje se ne mogu proslediti elektronskim putem ili kućnom kurirskom službom, na primer zato što su predmet tajnosti ili moraju biti potpisane samo u originalima - objasnio je portparol nemačke vlade.

Lična cev Olafa Šolca označena je sa "1", dok se sa kabinetom može kontaktirati ubacivanjem dokumenata u cev "2", preneo je nemački Špigl.

Odluku da se sistem zadrži prvi je izvestio list Suddeutsche Zeitung, koji je istakao zabrinutost zbog povećane ruske špijunaže od početka rata u Ukrajinu.

Aparat i dalje intenzivno koriste najviši državni zvaničnici, sa prosečno hiljadu dokumenata koji se šalju kroz cevi mesečno. Trošak od 15 hiljada evra godišnje za vođenje sistema je takođe relativno jeftin u poređenju sa njegovim prednostima protiv špijunaže.

Nemačka je poznata po tome što zadržava zastarelu tehnologiju u vladinim organizacijama i odeljenjima, kao što su faks mašine, koje su često i dalje sastavni deo evidencije i komunikacije. Pneumatske cevi su, tvrde oni, redak primer gde se jednostavna analogna tehnologija može pokazati boljom za nacionalnu bezbednost.

U Britaniji, obaveštajna i bezbednosna organizacija GCHK takođe se oslanjala na pneumatske cevi u svojim kancelarijama u Čeltenhemu za prenos poverljivih dokumenata do 1980-ih. Sistem je uštedeo osoblju 10 minuta hoda kroz kompleks, a u jednom slučaju, britanski obaveštajac ih je iskoristio 1950-ih da pošalje ponudu za brak svojoj devojci, analitičarki koja je takođe radila za tu organizaciju.

Nemačka je posebno zabrinuta zbog čuvanja državne tajne nakon prošlogodišnjeg skandala u koji je umešan nemački agent koji je navodno radio kao špijun za Rusiju. Karsten Linke, viši agent BND-a, nemačkog ekvivalenta vojnoj obaveštajnoj službi MI6, optužen je za veleizdaju jer je prosleđivao poverljiva dokumenta Moskvi.

On negira sve optužbe za koje bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track