"OPTUŽBOM PROTIV IZRAELA ZA GENOCID PRIKRIVAJU PRAVOG AGRESORA!" Španović: Na jednog borca ubiju 5 civila od kojih su DVOJE DECA!
Foto: AP/Fatima Shbair

izrael na optuženičkoj klupi

"OPTUŽBOM PROTIV IZRAELA ZA GENOCID PRIKRIVAJU PRAVOG AGRESORA!" Španović: Na jednog borca ubiju 5 civila od kojih su DVOJE DECA!

Planeta -

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da je Južna Afrika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali Darko Obradović, Centar za sratešku analizu i Miroslav Španović, pukovnik u penziji koji se uključio preko Vibera.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Obradović je ocenio da optužbe Južne Afrike ne stoje, da su akcije Izraela legitimni vid odbrane, kao i da optužba protiv Izraela ima prikrivenu svrhu:

- Akcije Izraela su odgovor na teroristički napad 7. oktobra i odgovor na pretnju koju predstavlja Hamas u Gazi. To je, dakle, svojstveno pravo svake države po članu 51. Povelje Ujedinjenih nacija - da se brani. I Izrael ima svoje pravo da se brani. Zašto ovde ne može da se govori da Izrael ima plan za genocid? Zato što se Izrael 16 godina nije mešao u uslove života u Gazi. 16 godina je Hamas tamo spremao, dakle, vojne instalacije za ovakav jedan krvavi napad. I nikog nije bilo briga kako Palestinci žive pod tim Hamasom - rekao je Obradović i dodao:

- I faktički gledano sada, ovo je jedan vid političkog pritiska koji Južna Afrika sa svojim mentorima iz BRIKSA namerno ističe sada kako ne bi bila, dakle, Rusija ta koja je jedini agresor 21. veka sa onako krvavim i bestijalnim razaranjem Ukrajine, već sada treba naći žrtvenog jarca u vidu Izraela koji treba da potre sve ono što Rusija radi u Ukrajini.

jutarnji
foto: Kurir televizija

Španović je konstatovao da su Izjave Netanjahua da će uništiti ceo Hamas veoma opasne.

- Problem u ovom sukobu jesu stalni napadi predsednika Netanjahua gde kaže da je rešenje preseljenje Palestinaca u neku drugu zemlju, najverovatnije na deo Sinaja. Veliko problemu su 2.000.000 ljudi. Njegova izjava da će uništiti ceo Hamas je veoma opasna! Očigledno je su bili veoma efilasni jer od 23.000 ubijenih Palestinaca za sada, mada nikako ne opravdava taj napad Hamasa koji je izazvao rat, Izrelci priznaju da su ubili samo 6.000 boraca Hamasa. To znači da na jednog borca Hamasa ubijaju pet civila od kojih su dvoje deca - rekao je Španović.

01:05

OPTUŽBOM PROTIV IZRAELA ZA GENOCID PRIKRIVAJU PRAVOG AGRESORA! Španović: Na jednog borca ubiju 5 civila od kojih su dvoje deca

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track