IZRAELSKI "PAUK" POKAZAO NADMOĆ: Obara sve pretnje iz vazduha (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

IZRAELSKI "PAUK" POKAZAO NADMOĆ: Obara sve pretnje iz vazduha (VIDEO)

Planeta -

Suočavajući se sa raznim vazdušnim pretnjama iz različitih pravaca, Izrael je nedavno testirao novu konfiguraciju protivvazdušne odbrane koja može da sa neba raznese neprijatelje.

Izraelsko ministarstvo odbrane objavilo je u sredu da je prošle nedelje završeno "uspešno testiranje" koje uključuje novu verziju sistema zemlja-vazduh "spajder" (u prevodu pauk), protivvazdušno odbrambeno sredstvo koje proizvodi izraelska kompanija "Rafael Advensed Difens Sistems".

Sistem "spajder" već skoro dve decenije koriste neke izraelske vojne grane, a sposoban je da se bori protiv bespilotnih letelica, aviona, krstarećih i balističkih raketa i precizno navođene municije.

Šta sve sadrži novi "spajder"

Testiranje oružja, zajednički napor između kompanije Rafael i izraelskog ministarstva odbrane, uključivalo je novu konfiguraciju za sistem "spajder" pod nazivom "Sve u jednom" - ili sve odvojene komponente oružja kombinovane u jednom vozilu sa pogonom na osam točkova.

Novi sistem uključuje raketni lanser, radar, sistem komande i kontrole i tehnologiju za osmatranje i identifikovanje ciljeva.

Izraelsko ministarstvo odbrane saopštilo je u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da je test, koji je sproveden na nepoznatoj lokaciji unutar zemlje, uključivao scenarije koji simuliraju i "postojeće i buduće pretnje".

Iz kompanije "Rafael" su rekli da je sistem "spajder" presreo dron „u izazovnom operativnom scenariju, postigavši direktan i efikasan pogodak“.

Proizvođač je opisao test kao "prvi takve vrste" i objavio snimak presretanja, tokom kojeg se vidi kako sistem "spajder" raketom pogađa crveni dron.

"Spajder" sistem koristi dva tipa projektila, “derbi” i "pajton", od kojih su oba uključena u novu konfiguraciju.

Oni imaju maksimalni domet između pet i 40 kilometara i maksimalnu visinu presretanja od šest do 12 kilometara.

Sistem se raspoređuje za nekoliko minuta

"'Spajder sve-u-jednom' obezbeđuje agilno, autonomno sredstvo protivvazdušne odbrane, sposobno za brzo raspoređivanje u roku od nekoliko minuta, na izazovnim terenima i sa kratkim vremenom reakcije", navodi Rafael u izveštaju o sistemu. Kompanija je dodala da pruža protivvazdušnu odbranu sa "minimalnim logističkim otiskom" koji može da zaštiti mobilne trupe i osetljive lokacije.

Nedavni test dolazi kada se Izrael suočava sa vazdušnim pretnjama iz Libana na severu i Gaze na zapadu, uključujući rakete i bespilotne letelice ispaljene od strane militantnih grupa koje podržava Iran, poput Hamasa i Hezbolaha grupa sa kojima izraelska vojska često razmenjuje prekogranične napade, što je izazvalo strah od šireg rata.

Usred tekućeg sukoba sa Hamasom, Izrael je takođe morao da se suoči sa pretnjama koje upućuju i Huti iz Jemena.

Izrael održava sofisticiranu i višeslojnu mrežu protivvazdušne odbrane, koja je, od terorističkih napada Hamasa 7. oktobra, bila prilično zauzeta štiteći skoro 15.000 kvadratnih kilometara teritorije zemlje. Sredstva u igri u poslednjih nekoliko meseci uključuju "gvozdenu kupolu", "Davidovu praćku" i sisteme "strela".

Kurir.rs/Blic/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track