DOKTOR ODUSTAO OD NEZAVISNOSTI TAJVANA? Novi predsednik na čelu ostrva koje Peking smatra delom Kine, čestitka iz AMERIKE
Foto: Nicolas Datiche / Sipa Press / Profimedia

ISHOD PARLAMENTARNIH IZBORA NE OBEZBEĐUJE VEĆINU NIJEDNOJ STRANCI

DOKTOR ODUSTAO OD NEZAVISNOSTI TAJVANA? Novi predsednik na čelu ostrva koje Peking smatra delom Kine, čestitka iz AMERIKE

Planeta -

Glasači na Tajvanu izabrali su Vilijama Laja ili na kineskom Laj Čing-tea za novog predsednika na istorijskim izborima, utirući time put za dalje udaljavanje od Kine, navodi BBC.

Kina nije bila zadovoljna rezultatom, a nedugo posle izbora saopštila je da je „Tajvan deo Kine".

Peking je pozvao na „mirno ujedinjenje", ali nije isključio primenu sile.

Kineski predsednik Si Đinping ranije je opisao je ove izbore kao biranje između „rata i mira".

U poslednjih nekoliko meseci Kina je nagomilala vojne snage oko ostrva koje smatra svojom teritorijom, povećavajući strahove o mogućem konfliktu.

BBC navodi da je Tajvan ostrvo koje već decenijama ima nezavisnu, demokratsku vladu, ali nema međunarodno priznanje kao država.

Komunistička vlada u Pekingu ne gleda blagonaklono na Lajevu Demokratsku naprednu partiju (DPP) koja upravlja Tajvanom osam godina i zalaže se za suverenitet.

Laj Čing-te poznat i kao Vilijam Laj
Laj Čing-te poznat i kao Vilijam Lajfoto: Nicolas Datiche / Sipa Press / Profimedia

Laj ima 64. godine, u prethodnom mandatu je bio potpredsednik, a pre nego što je počeo da se bavi politikom bio je doktor.

U stranci je sticao poziciju kao član „novog talasa", koji je zagovarao formalno proglašenje nezavisnosti Tajvana.

Osvajanjem trećeg uzastopnog predsedničkog mandata za svoju stranku, Laj je postavio presedan i zakoračio na novi teren.

U prvom obraćanju nakon što su njegovi protivnici priznali poraz, signalizirao da je Tajvan na putu bez povratka.

„Zemlja će nastaviti da ide pravim putem napred. Nećemo se okretati ni gledati unazad", rekao je na konferenciji za novinare.

Kasnije, tokom obraćanja pred desetinama hiljada uzbuđenih pristalica na ulicama Tajpeja, Laj je pobedu nazvao trijumfom demokratije.

„Uspeli smo. Nismo dozvolili da strane sile utiču na naše izbore. zato što smo odlučili da samo mi možemo da biramo ko će biti predsednik", rekao je.

Pre prvih izlaznih anketa, Tajvan je optužio Kinu da se meša u izborni proces.

Ali Laj je imao i umerenu poruku za Kinu.

Tajvan
foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Na konferenciji za medije je rekao da je održavanje mira i stabilnosti sa Kinom važno, ističući da će njegova vlast „koristiti dijalog umesto konfrontaciju" u odnosima sa Pekingom.

U isto vreme, naveo je, težiće održavanju statusa kvo - neće tražiti nezavisnost, ali ni ujedinjenje sa Kinom - i obećao da će „zaštiti Tajvan od pretnji iz Kine".

Kina je pre izbora upozoravala glasače da ne daju poverenje Laju, koga je opisala kao „separatistu" i „problematičnog", zbog ranijih izjava podrške tajvanskoj nezavisnosti, što je za Peking crvena linija.

Ali, poslednjih meseci je signalizirao da neće tražiti zvaničnu nezavisnost.

Kineska Kancelarija za Tajvan saopštila je u subotu da izbori „ne mogu da zaustave nepovratan trend ka ujedinjenju sa maticom" i da DPP „ne može da zastupa čitavo javno mnjenje" Tajvana.

Amerika, najveći saveznik Tajvana, brzo je čestitala Laju na pobedi, a državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je „snažan demokratski sistem i izborni proces".

Dodao je da je Vašington „posvećen očuvanju mira i stabilnosti".

Prethodno je američki predsednik Džo Bajden rekao da SAD „ne podržavaju nezavisnost" Tajvana.

Ispred sedišta DPP u Tajpeju pristalice su slavile rezultat.

„Jako sam srećna, većina ljudi na Tajvanu želi da očuva naš demokratski život", kaže jedna od njih.

„Ne zanima me kako će Kina reagovati. Moramo da držimo do naših vrednosti i insistiramo na onome što mislimo da je najbolje", dodaje drugi.

Kineski predsednik Si Đinping
Kineski predsednik Si Đinpingfoto: Kineska medijska grupa

Laj je pobedio sa više od 40 odsto glasova, daleko iznad glavnog opozicionog kandidata Hu Ju-iha iz Kuomitang partije (KMT).

Tajvan je birao između DPP i KMT koji gaji bliže odnose sa Pekingom.

Na izborima je učestvovala i treća stranka Tajvanske narodne partije (TPP), čiji je predstavnik Ko Ven popularan među mladim glasačima i osvojio je četvrtinu glasova.

Pored predsedničkih, stanovnici Tajvana glasali su i na parlamentarnim izborima za 113 poslaničkih mesta.

DPP je izgubio većinu, dok je opozicija stekla nove mandate, ali nijedna partija nema dovoljno poslaničkih mesta za kontrolu parlamenta, prema izveštajima tajvanskih medija.

Analitičari kažu da bi zakonodavna vlast koju kontroliše opozicija sa predsednikom iz redova DPP, mogla da znači da će upravljanje Tajvanom biti otežano.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)

Bonus video:

03:06

KINA ĆE INVAZIJOM NA TAJVAN SRUŠITI SVOJ SAN O PODMLAĐIVANJU! Arežina otkrila: Koriste ovu strategiju da ih DOBROVOLJNO PRIVUKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track