SAPUNICA U FRANCUSKOJ VLADI: Novi šef diplomatije je BIVŠI MUŽ aktuelnog premijera! Javnost ŠOKIRANA: Ovo nije više ista zemlja
Foto: AP Soeren Stache, AP Michel Euler

KO JE GABRIJEL ATAL?

SAPUNICA U FRANCUSKOJ VLADI: Novi šef diplomatije je BIVŠI MUŽ aktuelnog premijera! Javnost ŠOKIRANA: Ovo nije više ista zemlja

Planeta -

Francuska je dobila novog premijera koji se otvoreno deklariše kao homose*sualac. Gabrijel Atal imenovan je u utorak 9. januara 2024. za novog šefa francuske vlade.

Francuski mediji pišu da je Atal najmlađi premijer u zemlji, i to sa 34 godine, a njegova mladost i silovit uspon kao saradnik predsednika Emanuela Makrona su bez sumnje izuzetni.

Ipak, većina medija u Francuskoj je samo usputno spominjala činjenicu o Atalovoj se*sualnoj orijentaciji, ili je potpuno izostavljala, sve dok neki novinari nisu primetili da je dospela na naslovne strane na drugim mestima, posebno u SAD.

To je obuhvatilo podrazumevani stav Francuske prema se*sualnosti, koja se naširoko smatra privatnom, ali je najbolje da se ne skriva u slučaju javnih ličnosti. Atal je vešto hodao po tom konopcu, poznatom u Francuskoj kao "le droit a l'indifference", što se otprilike prevodi kao pravo da se bude drugačiji, ali i da se ta razlika ignoriše.

Ova činjenica je skoro ignorisana, ali ne sasvim, kada je dva dana nakon Atalovog imenovanja imenovao i novog ministra spoljnih poslova, Stefana Sežurnea, koji je premijerov bivši partner. Francuska štampa je odmah objavila informaciju da je njihova veza prekinuta pre dve godine.

Prema rečima stranih medija, novi premijer je političko čudo, medijsko čudo sa blistavim izgledom, veštinom debatovanja i ogromnom ambicijom. Ti atributi su doprineli njegovom statusu najpopularnijeg političara u zemlji, iako sa rejtingom od samo 40 odsto, što verovatno odražava nepopularnost njegovog šefa Makrona, koji ga je uzdigao do premijera.

Drugi gej ili bise*sualni političari vode ili su vodili evropske vlade, uključujući Irsku, Belgiju, Luksemburg, Island. Makronov lični kabinet uključuje nekoliko članova LGBTQ+ članova, a poznati gej aktivista, Sebastijen Šenu, potpredsednik je Narodne skupštine i najviši član francuske krajnje desničarske partije Marin Le Pen.

Istopolni brakovi u Francuskoj legalizovani su 2013. godine , dve godine pre nego što je to dozvolio Vrhovni sud u Sjedinjenim Državama.

Socijalistički bivši gradonačelnik Pariza, Bertran Delanoe, je otvoreno gej, a njegova otvorenost je pomogla da se pokrene njegov politički uspon. Ipak, istina je i da su mu se, kada je bio gradonačelnik, od 2001. do 2014., neki Francuzi ismejavali.

Njegova politička karijera dalje je tekla glatko: s 28 je postao najmlađi državni sekretar, s 29 portparol stranke, a s 33 ministar obrazovanja proteklih šest meseci.

Javnost šokirana

"Ovo je potpuno ludo. Nakon što je postao najmlađi i daleko najmanje iskusan francuski premijer, Gabrijel Atal je imenovao svog bivšeg supruga Stefana Sežurnea (očigledno su raskinuli prošle godine, iako to niko nikada nije javno potvrdio) za ministra spoljnih poslova. Ovo je jedina velika promena koju je napravio u vladi nakon što je postao premijer", kažu kritičari.

Sežurne nikada u životu nije radio u spoljnim poslovima: započeo je svoju profesionalnu karijeru kao Makronov politički savetnik, a zatim postao član Evropskog parlamenta. "Francuska jednostavno više nije ozbiljna zemlja", napisao je na svom X nalogu Arno Bertran, preduzetnik i ekonomski i geopolitički analitičar.

(Kurir.rs/The Washington Post/ Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:09

FRANCUSKA VLADA JEDVA PREŽIVELA! Stručnjaci o nemirima u Francuskoj i njihovim posledicima EVO ŠTA JE MAKRONOVA TAKTIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja