DA LI SE OVIM ZAVRŠAVA RAT SA HAMASOM I POČINJE NOVI? Izrael kreće u osvajanje KORIDORA, na granici su već EGIPATSKI SPECIJALCI!
Foto: DF/GPO / Sipa Press / Profimedia, EPA Khaled Elfiqi, Shutterstock, Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

OPASNOST OD ŠIRENJA SUKOBA

DA LI SE OVIM ZAVRŠAVA RAT SA HAMASOM I POČINJE NOVI? Izrael kreće u osvajanje KORIDORA, na granici su već EGIPATSKI SPECIJALCI!

Planeta -

Izrael je, od kada je povukao trupe iz Pojasa Gaze pre skoro dve decenije, držao pod kontrolom sve granice te palestinske enklave osim jedne i baš ova granica bi mogla da pokrene nove ratne sukobe.

Volstrit džurnal navodi da Izrael sada nastoji da ponovo uspostavi kontrolu nad južnom granicom Pojasa Gaze s Egiptom.

Navodi se da su izraelski lideri, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, poručili da Izrael mora da drži to granično područje, koje Izraelske odbrambene snage (IDF) nazivaju koridorom Filadelfi.

Kao argument za to navode blokiranje rute koju Hamas koristi za krijumčarenje oružja u Pojas Gaze.

Navodi se da je to deo izraelske strategije koja bi trebalo da dovede do poraza ove palestinske ekstremističke organizacije i da spreči ponavljanje napada poput onog koji je Hamas izveo 7. oktobra prošle godine, ubivši oko 1.200 ljudi na jugu Izraela, uključujući mnogobrojne civile.

O trvrdnjama Volstrit džurnala je u subotu na konferenciji za medije pričao i Netanjahu, koji je poručio da postoji "jedna mogućnost za ono što naziva južnom barijerom".

- Mi nećemo okončati ovaj rat bez zatvaranja tog prolaza. U suprotnom nećemo eliminisati Hamas, nećemo demilitarizovati Pojas Gaze i onda će još oružja da ulazi kroz taj južni prolaz. Očigledno je potrebno da ga zatvorimo. Postoji više opcija i mi još uvek nismo doneli odluku - naveo je premijer Izraela.

Izreal, mapa
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia Slično

Pored američkog lista planove Izraela da zauzme koridor Filadelfi objavio je i arapski medij Al Arabi al Džadid koji je u katarskom vlasništvu.

Navode tog medija preneo je Tajms of Izrael koji je naveo da Egipat preduzima korake kako bi umanjio pritisak Izraela koji želi da preuzme kontrolu nad rutom Filadelfi, što je drugi naziv za ovaj koridor.

Filadelfi se pruža duž 14 kilometara duge granice koja odvaja Egipat od palestinske enklave.

Izrael, Palestina
foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Navodi se da je neimenovani egipatski izvor kazao Al Arabi al Džadidu da je egipatska vojska već počela da vrši nove bezbednosne mere "uključujući obavljanje bezbednosnih patrola duž granice koje vrše snage za specijalne operacije kako bi osigurale da ne bude nikakvih aktivinosti koje ugrožavaju bezbednost tog područja".

Izrael je zatražio od Kaira da dopusti trupama IDF da nakon rata sa Hamasom kontrolišu ključni pogranični put između Pojasa Gaze i Egipta kako bi se sprečilo krijumčarenje oružja u enklavu, ali je Egipat navodno glatko odbio taj zahtev.

Izrael, Palestina
foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Tajms of Izrael prenosi da je egipatski izvor arapskom mediju rekao da je Kairo nastojao da koordiniše akciju u vezi s ovim pitanjem sa Hamasom i drugim ekstremističkim organizacijama u Pojasu Gaze.

Egipat, Izrael, Palestina
foto: CRIS BOURONCLE / AFP / Profimedia

Egipat je navodno od njih svih dobio "uveravanja da na ruti Filadelfi neće biti bilo kakvih akcija otpora (Izraelu kako bi se blokirali pokušaji Izraela da bude prisutan u tom regionu".

Izrael je ovaj koridor kontrolisao do povlačenja IDF iz Pojasa Gaze 2005, a a Volstrit džurnal navodi da izraelski lideri još nisu odobrili početak nove operacije pošto sve zavisi od razgovora s egipatskom vladom i njenog posredovanja u sporazumu o razmeni talaca i zatvorenika između Izraela i Hamasa.

Egipat, Izrael, Palestina
foto: CRIS BOURONCLE / AFP / Profimedia

Arapska medijska mreža Rasif22 iz Libana se u tekstu o izraelskim planovima za napd na koridor Filadelfi ipak pita da li je to kraj rata u Pojasu Gaze i početak novih ratova.

Podseća se da je ova ruta izgrađena 1982. u skladu s odredbama sporazuma iz Kemp Dejvida između Egipta i Izraela.

Egipat, Izrael, Palestina
foto: CRIS BOURONCLE / AFP / Profimedia

Lokalno stanovištvo ju je zbog žičane ograde i elektronskih sistema za praćenje kretanja prozvalo "Berlinskim zidom".

Miletić: Rizik od prelivanja sukoba na Egipat

Ivan Miletić
foto: Kurir tv

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, kaže za Kurir da "generalno, ovakav jedan potez može da dovede do rizika prelivanja sukoba na Egipat".

- Zbog toga su predstavnici IDF posetili ovu zemlju, kako bi se uspostavila vojno-vojna komunikacija i izbegao ovakav jedan rizik. Egipat nije pokazao želju za ulazak u sukob oko Pojasa Gaze i više se fokusirao na pokušaj pronalaženja rešenja u okviru UN - navodi Miletić.

On dodaje da "sadašnja situacija vezana za krizu u Jemenu i aktivnosti pobunjeničkih snaga Huta koje blokiraju brodski saobraćaj Crvenim morem stavljaju Egipat u dodatni nezgodan položaj, zbog gubitka prihoda od prolaska brodova kroz Suecki kanal".

- Takodje, najava zaoštravanja krize u Etiopiji, dodatno komplikuje stvari u regionu, što takodje stavlja Egipat u nezgodan položaj gde je diplomatsko rešenje jedino rešenje koje toj zemlji odgovara - zaključuje Miletić.

Aktuelni ratovi i potencijalna žarišta u svetu

- Rat u Ukrajini: Počeo ruskim napadom u februaru 2022. Ukrajinska kontraofanziva prošle godine nije dala očekivane rezultate, a prekid američke vojne pomoći i neslaganja u EU oko daljih donacija Kijevu daju zamah Rusiji da na proleće pokrene novi napad.

- Rat u Izraelu i Pojasu Gaze: Počeo napadom palestinske ekstremističke organitzacije na naselja na jugu Izraela 7. oktobra prošle godine. Izrael je uzvratio vazdušnim udarima na Pojas Gaze i kasnijim kopnenom operacijom u enklavi, a ni nakon 100 dana nema jasnih naznaka da će biti okončan.

- Napetost između Kine i SAD oko Tajvana: Ostrvo koje Peking smatra kineskom teritorijom dobilo je novog predsednika u subotu. Uprkos tome što je Laj Čing-te nakon pobede poručio da se neće zalagati za nezavisnost Tajvana, čestitka koju je dobio od SAD razbesnela je Kinu.

(Kurir.rs/The Wall Street Journal/The Times of Israel/Raseef22/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track