"IMAMO INFORMACIJE DA JE DOŠLO DO SUKOBA IZMEĐU IRAKA I IRANA!" Dr Kostić: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM (VIDEO)
Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia, Shutterstock

NOVI opasnost na bliskom istoku?

"IMAMO INFORMACIJE DA JE DOŠLO DO SUKOBA IZMEĐU IRAKA I IRANA!" Dr Kostić: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM (VIDEO)

Planeta -

Suočavamo se sa razlomljenim svetom i rastućim društvenim podelama, što dovodi do prožimajućih neizvesnosti i pesimizma.

Moramo ponovo da izgradimo poverenje u našu budućnost, tako što ćemo prevazići upravljanje krizama, sagledavajući korene uzroka sadašnjih problema da bismo zajedno gradili budućnost koja obećava, poručeno je juče u Davosu.

Zaključke iz Davosa komentarisali su u jutarnjem programu Kurir televizije Aleksandar Gajović, novinar i književnik i prof. dr Nenad M. Kostić, profesor američkih univerziteta u penziji i član SANU-a u ostavci.

Nenad Kostić
foto: Kurir televizija

- Poverenje, ekonomski i politički odnosi fluktuiraju. Oni idu gore dole. To je jedna testarasta linija. Mene više interesuje položaj testere nego ti zupci. Poverenje građana u svoje državnike i poverenje država jedne u druge je pomešano. U Davosu koji je skup vodećih svetskih industrijalaca i političara, mislim da oni pretežno brinu o stanju privrede, ekonomije i finansijskog tržišta - rekao je Kostić i dodao:

- Barometar poverenja koji se vodi u Americi i zapadnoj evropi tiče se berzanskih i tržišnih pojava. Naravno da političke pojave i ratovi kojih sada ima nekoliko o kojima se brine, ali i nekih koji su potpuno zaboravljeni, na primer u Sudanu i Africi utiču na poverenje građana u svoje vlastodršce i u poverenje ekonomskih sila na prilike za njihovo poslovanje.

Aleksandar Gajović
foto: Kurir televizija

Gajović je ocenio da na bliskom istoku postoji velika opasnost od dalje eksalacije

- Podnaslov skupa u Davosu jeste povratak poverenja, ali u nastavku te rečenice je za vreme rata. Davos jeste ekonomski forum, ali će se ovog puta baviti i mnogo značajnijim temama, a to su ratni sukobi koji eskalirau na bliskom istoku. Imamo informaciju da su se već sukobili Irak i Iran. To je jedna vrlo opasna informacija i tek treba da vidimo ishod svega toga. Posledice sukoba Huta, Amerike i Velike Britanije gde je zaustavljen protok kroz Suecki kanal ćemo tek osetiti.

Istakao je da postoje tenzije između Izraela i Egipta:

- Postoje indicije da bi moglo da dođe i do sukoba između Egipta i Izraela, a imamo i sporadične probleme između Izraela i Hezbolaha. Jedno bure baruta koje može svakog trenutka da eskalira i dovede ne daj Bože do trećeg svetskog rata. Biće reči i o klimatskim promenama, jer mi se po mom utisku previše igramo sa prirodom. Pričaće se, naravno i o veštačko inteligenciji.

08:50

IMAMO INFORMACIJE DA JE DOŠLO DO SUKOBA IZMEĐU IRAKA I IRANA! Dr Kostić: Rusija i Kina se solidarišu sa JEDNOM STRANOM

Kostić je konstatovao da se na bliskom istoku grupišu suprotstavljeni savezi svetskih sila:

- Rusija i Kina se solidarišu sa Iranom kao bi napravili protivtežu Americi, a na drugoj strani imate Ameriku, Veliku Britaniju i Saudijsku Arabiju.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:11

Davos, Vucic, dobro smo postavili nasu poziciju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track