OTKRIVENI DETALJI TAJNE MISIJE U KOJOJ SU NESTALI AMERIČKI SPECIJALCI: Brod nosio BOJEVE GLAVE za iranske balističke projektile?
Foto: Youtube printscreen

potraga u toku

OTKRIVENI DETALJI TAJNE MISIJE U KOJOJ SU NESTALI AMERIČKI SPECIJALCI: Brod nosio BOJEVE GLAVE za iranske balističke projektile?

Planeta -

Američka mornarica i dalje češlja područje Adenskog zaliva tragajući za dvojicom specijalaca koji su nestali u moru kod Somalije!

Zvaničnik američke odbrane, navodi AP, tvrdi da je misija specijalaca bila da se ukrcaju i preuzmu brod koji je nosio komponente za iranske balističke rakete srednjeg dometa za Somaliju.

Zvaničnik je rekao da je posada broda, koji je plovio bez istaknute državne zastave, planirala da na drugi čamac prebaci delove projektila, uključujući bojeve glave i motore.

- Mornarica je prepoznala da je u pitanju brod sa istorijom transporta ilegalnog oružja iz Irana u Somaliju - rekao je zvaničnik koji je pod uslovom anonimnosti razgovarao o detaljima koji nisu objavljeni.

Pripadnici specijalne jedinice bili su stacionirani na USS Luis B. Puler, mornaričkom ekspedicionom brodu, a putovali su u malim borbenim plovilima za specijalne operacije. Dok su se oko 20 sati po lokalnom vremenu ukrcavali na sporni brod, more je bilo uzburkano, a jednog specijalca su odneli visoki talasi dok je drugi skočio za njim. Obojica su nestali.

Tim koji se ukrcao na mali brod suočio se sa desetak članova posade.

Članovi posade, koji su privedeni, nisu imali papire, što je omogućilo pretres plovila. Oružje je zaplenjeno, a čamac je potopljen. To je inače rutinska procedura koja obično podrazumeva izduvavanje otvorenih rupa u trupu.

Američki zvaničnici su rekli da su vode u Adenskom zalivu tople i da su specijalci obučeni za takve vanredne situacije.

Mornarica je sprovodila redovne misije u regionu tokom kojih zaplenjuje oružje na brodovima koji se kreću ka Hutima u Jemenu.

Zvaničnici tvrde da misija nije povezana sa operacijom pružanja zaštite komercijalnim brodovima u Crvenom moru ili vazdušnim udarima koje su Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Кraljevstvo izvele u Jemenu proteklih dana.

(Kurir.rs/AP/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:24

NUKLEARNE BOJEVE GLAVE U BELORUSIJI TEŠKE DO 50 KILO TONA! Pukovnik otkrio snagu njihvog razornog dejstva VAGNEROVCI ČISTE TEREN?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track