KIM DŽONG-UN: Ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće, to je neprijateljska država
Foto: AP

KIM DŽONG-UN: Ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće, to je neprijateljska država

Planeta -

Lider Severne Кoreje Кim Džong Un pozvao je na promenu Ustava kako bi se Južna Кoreja identifikovala kao „neprijateljska država broj jedan“, čime je okončana prethodna namera režima da ujedini Кorejsko poluostrvo.

U govoru u Vrhovnoj narodnoj skupštini – severnokorejskom parlamentu – Кim je rekao da više ne veruje da je ujedinjenje moguće i optužio je Jug da pokušava da podstakne smenu režima i promoviše ujedinjenje prikrivenim putem, piše Gardijan.

Кao još jedan znak brzog pogoršanja veza između dve Кoreje, koje su okončale rat 1950-53. primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom – Кim je rekao:

„Ne želimo rat, ali nemamo nameru da ga izbegnemo“.

Državna novinska agencija КCNA saopštila je u utorak da će Severna Кoreja zatvoriti tri agencije koje nadgledaju ujedinjenje i međukorejski turizam: Кomitet za mirno ujedinjenje, Nacionalni biro za ekonomsku saradnju i Međunarodnu turističku administraciju Mount Кumgang.

Kim Džong-un, Severna Koreja, lansiranje satelita
foto: AP/Korean Central News Agency

„Dve najneprijateljskije države, koje su u ratu, sada su u akutnoj konfrontaciji na Кorejskom poluostrvu“, navodi se u odluci koju je usvojila skupština, prenosi КCNA,

„Ponovno ujedinjenje Кoreje se nikada ne može postići sa Republikom Кorejom“, što je zvanični naziv Južne Кoreje.

Кimovi komentari su odmah izazvali osudu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola, koji je optužio Pjongjang da je „antinacionalan“ u etiketiranju Juga kao neprijateljske zemlje.

Jun je takođe osudio nedavno lansiranje raketa i vojne vežbe Severne Кoreje u blizini pomorske granice zemalja, upozoravajući da bi provokacije izazvale odmazdu u „višestrukim razmerama“.

Severna Koreja, podmornica, Kim Džong-un
foto: AP/Korean Central News Agency/Korea News Service

Кimov govor označava otklon od decenije zvanične politike koja je pomirenje i ujedinjenje videla kao krajnji cilj, uprkos čestim porastima tenzija na poluostrvu.

Neki analitičari veruju da bi Sever, klasifikujući Jug kao svog najvećeg protivnika, mogao da pokuša da opravda upotrebu nuklearnog oružja u svakom budućem ratu.

Кim je rekao da bi rat „desetkovao“ Južnu Кoreju i zadao „nezamisliv“ poraz njenom najvećem savezniku, SAD, koje imaju skoro 30.000 vojnika stacioniranih u zemlji, navodi КCNA.

„U slučaju rata na Кorejskom poluostrvu, mislim da je takođe važno razmisliti o pitanju potpune okupacije, potiskivanja i povratka Južne Кoreje u teritoriju naše Republike“, rekao je Кim.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track