UZBUNA U NEMAČKOJ, ĐACI TRAŽE ŠERIJAT U ŠKOLI Odvajanje dečaka i devojčica, obavezne marame, soba za molitvu... POLICIJSKA ISTRAGA
Foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia, Rolf Haid / DPA / Profimedia, ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

RADIKALIZOVANI MUSLIMANSKI UČENICI

UZBUNA U NEMAČKOJ, ĐACI TRAŽE ŠERIJAT U ŠKOLI Odvajanje dečaka i devojčica, obavezne marame, soba za molitvu... POLICIJSKA ISTRAGA

Planeta -

Strogo odvajanje devojčica i dečaka, obavezne marame… Četvorica srednjoškolaca hteli su da uvedu stroga šerijatska pravila u svojoj školi u Nemačkoj. Policija istražuje slučaj.

Dojče vele navodi da su četvorica učenika muslimanske veroispovesti zatražila na uvođenje strogih islamskih pravila u svojoj srednjoj školi „Nordštat“ u Nojsu, gradu u nemačkoj pokrajini Severenoj Rajni Vestfaliji.

Kako prenose mediji, učenici stari 17, dvojica od 18 i jedan od 19 godina tražili su da se nastava striktno razdvoji po polovima, da muškarci drže časove plivanja dečacima, a žene devojčicama, i da devojčice obavezno nose marame.

Tražili su da čak i čet-grupe koje postoje za komunikaciju unutar razreda budu razdvojene po polovima, kao i da se muslimanima obezbedi prostorija u školi u kojoj bi mogli da se mole i da im se dozvoli da petkom ranije napuste školu da bi mogli da odu u džamiju.

Mediji navode da su njih četvoricu na času izričito izjavili da odbacuju demokratiju. Javno su podržavali kamenovanje i druga kršenja ljudskih prava, a na društvenim mrežama na internetu širili su video-snimke salafističkih propovednika kao što je Pjer Fogel.

Nemačka, Muslimani
foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Takođe su, pišu mediji, vršili pritisak na druge muslimane koji su u njihovim očima bili „loši muslimani“.

Provereni i roditelji, istraga u toku

Sve to nalazi se u policijskom izveštaju u koji je imao uvida i nemački javni servis WDR. Uprava škole je o slučaju obavestila policiju prošlog decembra, a o tome su, kako se navodi, informisani i Državna bezbednost, javno tužilaštvo u Diseldorfu, kao i Pokrajinska kancelarija kriminalističke policije (LKA).

Navodno je bilo i nekoliko incidenata prošle godine, u martu i decembru. Za trojicu od četvorice učenika kaže se da su već registrovani zbog sličnih problema. Međutim, istražitelji nisu pronašli bilo kakvu krivičnu relevantnost, barem ne u incidentima koji su se dogodili u martu.

Javno tužilaštvo još istražuje šta se dogodilo u decembru, sumnja se radilo o pretnjama i prinudi.

Nemačka, Muslimani
foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

Kako se navodi u policijskom izveštaju, provereni su i roditelji četvorice optuženih učenika, ali nije utvrđeno ništa što ugrožava državu.

Istražitelji su informisali i pokrajinsku kriminalističku policiju sa zahtevom da se to prosledi saveznom MUP-u i Kancelariji za zaštitu Ustava.

Preventiva nije uspela

Škola se obratila i preventivnom programu „Putokaz“ (Wegweiser) za ekstremne islamiste koji sprovodi Severna Rajna Vestafalija i pozvala njihovog stručnjaka da pomogne.

To, međutim, nije imalo uspeha, navodi se u policijskom izveštaju.

Nemačka, Muslimani
foto: Rolf Haid / DPA / Profimedia

Pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Herbert Rojl (CDU) ocenio je za list „Rajniše post“ da je slučaj veoma ozbiljan. On je pozvao roditelje, nastavnike i ljude koji rade sa mladima da budu budniji po pitanju islamističke radikalizacije mladih.

„Ako primetite da se nešto dešava, pobrinite se za to što pre. Ne smemo dozvoliti da naši najmlađi kroz propagandu dospeju u ruke ekstremističkih grupa“, poručio je ministar Rojl.

(Kurir.rs/Deutsche Welle/Preneo: N. V.)

Bonus video:

00:10

Šok Snimak iz českih škola: đaci ogrnuti ćebadima u hlasnim učionicama prate nastavu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja