"RAKETA JE PROLETELA PORED MENE" Snimak razgovora ruskih pilota, imali su NEVEROVATNU SREĆU: Ukrajinci IZ ZASEDE napali Patriotom?
Foto: Shutterstock

"RAKETA JE PROLETELA PORED MENE" Snimak razgovora ruskih pilota, imali su NEVEROVATNU SREĆU: Ukrajinci IZ ZASEDE napali Patriotom?

Planeta -

Pojavilo se još dokaza da je obaranje ruskog izviđačkog aviona u nedelju rezultat zasede koju im je postavila ukrajinska PVO, najverovatnije napada sa više raketa iz sistema Patriot, ispaljenih sa linije fronta.

Kijev Post je objavio presretnute snimke navodnih razgovora ruskog vojnog osoblja, koje ukrajinska vojska identifikuje kao pilote para borbenih aviona Su-34 koji su leteli iznad Azovskog mora.

- Projektil je prošao pored mene - rekao je jedan pilot.

- Štap (sleng ruskog vazduhoplovstva za "raketu") kada se pojavio, na sredini ekrana, došao je sa druge strane… Brzina je bila 3.600 km/h, visina je bila oko 12-15 hiljada metara.

Ukrajinski portal nije mogao da potvrdi tvrdnje ukrajinske vojske da su snimci napravljeni u nedelju, nekoliko minuta nakon što je rusko vazduhoplovstvo izgubilo svoj "avaks" A-50 iznad Azovskog mora, dok je komandni avion Il-22M pretrpeo značajnu štetu prilikom pogotka rakete.

Bivši vojni pilot je za Kijev Post analizirao snimke i utvrdio da su u skladu sa tipičnom komunikacijom ruskih pilota.

U transkriptu jedan ruski pilot sugeriše da je izbegnuto oružje ruske proizvodnje raketa S-300 koju su ispalile ukrajinske snage, a ne Patriot.

Prevod radio prenosa

Kaži ponovo?

Da, broj 70 pita.

Jeste li odgovorili? Šta je bilo, da li je bio Patriot?

Video sam da mi nešto svetli na ekranu (radar ili prijemnik upozorenja o raketama) na 9.800 (metara nadmorske visine? Verovatno visina Su-34 u trenutku kada ga je raketa promašila, s obzirom na preciznost broja), otprilike. Verovatno je to bio (S)-300.

(Prekid) Nešto se upalilo (na radaru ili prijemniku upozorenja o raketama), a zatim (sam video) štap (projektil). Da li si video samo lansiranje?

Lansiranje, ne. Prošlo je pored mene. (Pojavio se na radaru ili prijemniku upozorenja o raketama) na granici. Udaljio sam se. Projektil je prošao pored mene. Štap (projektil) kada se pojavio, na sredini ekrana, došao je sa druge strane. (Prekid). Brzina je bila 3.600 (k/h), visina je bila oko 12-15 hiljada (metara).

(Prekid) Verovatno treći glas koji posadi aviona daje uputstva

Razumem, pratiću te.

(Prekid) Nejasan glas

(Psovka) sam video.

Razumem (Prekid)

To je to. Putujte bezbedno!

Hvala brate!

Čuvajte se!

Oružane snage Ukrajine tvrde da su uništile oba aviona, navodeći da Il-22M, iako je uspeo da se vrati u bazu, više ne može da leti.

Među vojnim komentatorima spekuliše se da je ukrajinska vojska tajno rasporedila američki raketni sistem Patriot u blizini fronta kako bi presrela ruske avione, dosežući vazdušni prostor koji rusko vazduhoplovstvo smatra bezbednim.

- Patriot je svakako najverovatnije oružje korišćeno za obaranje - navodi se u delu izveštaja koji je objavila ukrajinska vojna istraživačka grupa Difens Ekspres.

Raketa iz Patriota prilikom lansiranja ka avionu navodi se do najbliže mete, i pri presretanju detonira titanijumske fragmente postavljene oko bojeve glave, raspršujući ih ka meti.

"Oblak" projektila i drugi fragmenti Patriota lete kroz vazduh nadzvučnim brzinama nakon detonacije bojeve glave, i dizajnirani su da presretnu borbene letelice.

Slike ruskog Il-22M za koje ruski i ukrajinski izvori tvrde da su fotografije oštećenog aviona nakon što je sleteo u Anapu pokazale su jasne znake oštećenja repa od relativno uskog oblaka fragmentacije.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track