AMERIKA PROGLASILA HUTE TERORISTIČKOM GRUPOM: Evo šta ovaj potez Vašingtona znači
Foto: EPA/YAHYA ARHAB, AP Evan Vucci

AMERIKA PROGLASILA HUTE TERORISTIČKOM GRUPOM: Evo šta ovaj potez Vašingtona znači

Planeta -

Sjedinjene Američke Države proglašavaju Hute posebno označenom globalnom terorističkom grupom.

Sjedinjene Američke Države su najavile imenovanje Huta kao posebno označenog globalnog terorističkog (SDGT) entiteta nakon vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na militante sa sedištem u Jemenu koje podržava Iran i koji su pokrenuli talase napada na komercijalne brodove u Crvenom moru.

- Tokom proteklih meseci, militanti Huti sa sedištem u Jemenu učestvovali su u napadima bez presedana na vojne snage Sjedinjenih Država i međunarodna pomorska plovila koja deluju u Crvenom moru i Adenskom zalivu. Ovi napadi odgovaraju definiciji terorizma iz udžbenika. Oni su ugrozili američko osoblje, civilne mornare i naše partnere, ugrozili globalnu trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe.

Danas, kao odgovor na ove neprekidne pretnje i napade, Sjedinjene Države su objavile da su grupu Ansaralaha, poznatu i kao Huti, proglasile za specijalno označenog globalnog teroristu.

Huti
foto: Youtube/Voice of America/Al Mayadeen English

Ovo imenovanje je važno sredstvo za sprečavanje finansiranja terorizma Huta, dodatno ograničavanje njihovog pristupa finansijskim tržištima i pozivanje na odgovornost za svoje postupke - navodi se u saopštenju Džejka Salivena, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Ako Huti prestanu sa napadima u Crvenom moru i Adenskom zalivu, Sjedinjene Države će odmah preispitati ovu oznaku, navodi se.

Odluka zahteva od američkih finansijskih institucija da zamrznu sredstva Huti, a njihovim članovima biće zabranjen ulazak u zemlju.

Napadi Huta su usledili nakon što se zaoštrio sukob Izraela i Hamasa, koji važe za saveznike Huta.

Kurir.rs/Blic

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track