SNEŽNA OLUJA PARALISALA AMERIKU: Najavljena ledena kiša, zatvorene škole, hiljade domova bez struje (FOTO)
Foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

SNEŽNA OLUJA PARALISALA AMERIKU: Najavljena ledena kiša, zatvorene škole, hiljade domova bez struje (FOTO)

Planeta -

Delovi pacifičkog severozapada SAD su pod upozorenjem na ledenu oluju koja preti da poveća štetu koju je nanelo snežno nevreme sa niskim temperaturama tokom proteklog vikenda.

Na području jugozapada države Vašington i na zapadu države Oregon, uključujući najveće gradove u tim državama Portland, Salem i Judžin, očekuje se led debljine od 6 do 25 milimetara, a u Sijetlu je najavljena ledena kiša, prenosi AP.

Vašington
foto: Eric Kayne / Zuma Press / Profimedia

Škole su zatvorene u mnogim mestima, autobuski saobraćaj se odvija smanjenim intenzitetom, a skloništa za beskućnike su otvorena i greju se. Zvaničnici upozoravaju na opsane uslove na putevima i mogućnost novih isključenja struje iako se terenske ekipe bore da vrate napajanje u domove hiljada ljudi koji su već danima bez električne energije.

Najava novog ledenog talasa stigla je u trenutku kada se veći deo Sjedinjenih Američkih Država već bori sa olujnim vremenom i niskim temperaturama. Dan rekordno niskih temperatura zahvatio je u utorak veći deo Stenovitih planina, Velikih ravnica i srednjeg zapada, uz hladnoću od minus 34,4 stepena Celzijusa koja se proširila i južno, na dolinu Misisipija.

sneg, Snežna Oluja, Kanada, Toronto
foto: AP/Arlyn Mcadorey

U međuvremenu, na istočnoj obali SAD Njujork i Filadelfija našli su se pod snegom.

Elektroenergetska kompanija iz Tenesija koja obezbeđuje struju za sedam saveznih država, zatražila je od kupaca da dobrovoljno isključe elektro snabdevanje navodeći kao razlog veliku potražnju izazvanu hladnoćom, a slična molba stigla je građanima i od operatera elektro-mreže u Teksasu.

Vašington
foto: Eric Kayne / Zuma Press / Profimedia

U Oregonu je zbog opasnosti od leda zatvoreno 76 kilometara autoputa 84, glavne saobraćajnice koja povezuje istok i zapad SAD.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na snažne snežne padavine u planinskim oblastima sa udarima vetra i do 80 kilometara na sat uz moguću ledenu kišu i led koji bi mogao da dodatno da oteža saobraćaj. Upozorenje na olujno vreme biće na snazi do četvrtka popodne po lokalnom vremenu.

Kurir.rs/Nova

Bonus video:

01:24

SNEG JE OVAJ DEO SRBIJE OSTAVIO BEZ STRUJE: Ne otvaramo zamrzivač, imamo hrane za još dva dana! Snalaze se sami protiv KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track