PEKING OPTIMISTIČAN: Tajvan je deo Kine, nećemo odustati od mirnog ujedinjenja
Foto: Shutterstock

PEKING OPTIMISTIČAN: Tajvan je deo Kine, nećemo odustati od mirnog ujedinjenja

Planeta -

Kina će u ovoj godini nastaviti da se suprotstavlja nezavisnosti Tajvana, ali i da promoviše saradnju i mirno ujedinjenje u okviru politike "jedna zemlja, dva sistema", izjavio je portparol Kancelarije za Tajvan pri Državnom savetu Narodne Republike Kine Čen Binhua.

- U novoj godini ćemo se nepokolebljivo pridržavati politike 'mirnog ujedinjenja' i principa 'jedne Kine', u skladu sa Konsenzusom iz 1992. godine. Sledićemo zajedničku težnju sunarodnika sa obe strane Tajvanskog moreuza, za mir, razvoj, razmenu i saradnju. Takođe ćemo se nepokolebljivo suprotstavljati nezavisnosti Tajvana, održavati mir, proširiti razmenu, promovisati saradnju, produbiti integraciju i promovisati ponovno ujedinjenje - rekao je Binhua.

On je izrazio nadu da će žitelji Tajvana "biti na pravoj strani istorije i sarađivati sa Pekingom na uklanjanju prepreka, i zajednički promovisati miran i sveobuhvatan razvoj odnosa dveju strana".

Tajvan, vojska
foto: Wang Yu Ching/Roc Office / Zuma Press / Profimedia

On je napomenuo da rezultati nedavnih izbora na ostrvu "ne mogu dovesti u pitanje činjenicu da je Tajvan deo Kine, niti da promene model odnosa Pekinga i Tajpeja i njihovog neminovnog ponovnog ujedinjenja".

- Rezultati izbora u tajvanskom regionu pokazali su da Demokratska progresivna partija (DPP) ne predstavlja prevolađujuće mišljenje na ostrvu - dodao je zvaničnik.

Podsetimo, kandidat vladajuće PDP, Laj Čing Te izabran je za predsednika Tajvana sa više od 40 odsto glasova, produžavajući vladu svoje stranke, koja je na vlasti već osam godina.

Međutim, PDP, koji se prilično radikalno zalaže za nezavisnost i promenu nacionalne supstance ostrva, dobio je oko tri miliona glasova manje nego što je bivša predsednica Caj Ingven osvojila na izborima održanim pre četiri godine.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

02:32

KINA ĆE OD RUSIJE KUPITI ZNANJE O ORUŽJU?! Dejan Vuk Stanković: Mogla bi pored ekonomske da postane i JOŠ JAČA vojna sila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track