LOŠE VESTI ZA KIJEV: Nemačka planira da smanji vojnu pomoć Ukrajini za 40 posto
Foto: EPA/Sedat Suna

LOŠE VESTI ZA KIJEV: Nemačka planira da smanji vojnu pomoć Ukrajini za 40 posto

Planeta -

Nemački ministar ekonomije iz redova Zelenih, Robert Habek, priznao je da privreda ne dobija dovoljno sredstava zbog trošenja na podršku Ukrajini

Ukrajina će ove godine od Nemačke da dobije čak 40 posto manje vojne pomoći u odnosu na prošlu, međutim, to je i dalje osam puta više od potrošnje koju nemačka vlada izdvaja na subvencije, zbog čijih smanjenja protestuju poljoprivrednici u zemlji, prenele su "RIA Novosti" na osnovu dostupnih podataka.

Naime, nemački kabinet ministara saopštio je juče da će ove godine da pošalje Ukrajini vojnu pomoć vrednu od 7 milijardi evra. Nemačka je druga država u svetu po obimu pomoći poslatoj kijevskom režimu od početka Specijalne vojne operacije, pre nje su samo SAD.

Međutim, prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju, nemačka vlada je 2023. godine izdvojila pomoć Ukrajini u iznosu od najmanje 11,8 milijardi evra. Tako je nova "obaveza" Nemačke 40 posto manja od prošlogodišnje.

Istovremeno, ovo je 7,8 puta više od 900 miliona evra koliko je nemačka vlada potrošila na subvencije poljoprivrednicima za dizel gorivo i poljoprivrednu mehanizaciju.

Ukrajina, Ukrajinska Vojska
foto: Profimedia

Nemački poljoprivrednici protestuju dok njihovi predstavnici pregovaraju sa šefovima parlamentarnih frakcija u Bundestagu. Vlada do danas nije bila u mogućnosti da ponudi poljoprivrednicima kompromis o ukidanju subvencija za dizel zbog budžetske krize, samo je predložila njihovo postepeno ukidanje.

I nemački ministar ekonomije iz redova Zelenih Robert Habek je priznao da nemačka privreda ne dobija dovoljno sredstava zbog trošenja na podršku Ukrajini.

Vojna i ekonomska podrška iz Nemačke, osim Ukrajini, šalje se i evropskim državama koje podržavaju Kijev, dodao je on.

"Zato trošimo novac. Tih para više nema. Moramo da priznamo da se novac ne uliva u našu ekonomiju", naveo je Habek, obraćajući se parlamentu.

Rusija je poslala notu NATO članicama zbog isporuke oružja Ukrajini, a rusko Ministarstvo spoljnih poslova je upozorilo da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track