UKRAJINSKI MINISTAR NEĆE IĆI U FRANCUSKU Oglasilo se ministarstvo oružanih snaga, saopštili RAZLOG
Foto: Printscreen

UKRAJINSKI MINISTAR NEĆE IĆI U FRANCUSKU Oglasilo se ministarstvo oružanih snaga, saopštili RAZLOG

Planeta -

Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov otkazao je planiranu posetu Francuskoj iz bezbednosnih razloga, objavilo je francusko ministarstvo oružanih snaga. Poseta je trebalo da se održi danas.

Umerov i njegov francuski kolega Sebastien Lekorn umesto toga održaće danas videokonferenciju. Očekuje se razgovor o pokretanju "artiljerijske koalicije" s ciljem jačanja Kijeva u ratu protiv Rusije.

"Artiljerijska koalicija"

Ova koalicija, predvođena Francuskom i Sjedinjenim Državama, jedna je od komponenti Kontaktne grupe za odbranu Ukrajine (UDCG, takođe poznate kao grupa Ramstein), koja okuplja više od 50 zemalja na strani Kijeva u ratu protiv Rusije.

Toj artiljerijskohj koaliciji sastavljenoj od 23 države "svrha će biti koordinacija napora za pomoć Ukrajini da uspostavi artiljerijske snage prikladne za potrebe protivofanzive i njene buduće vojske, kratkoročno i dugoročno", saopštilo je ranije francusko ministarstvo oružanih snaga.

Ministri Lekorn i Umerov planirali su danas poslepodne da posete industrijsko postrojenje fabrike Neksterkoja proizvodi haubice Caesar od interesa za Kijev.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track