SVET SE PLAŠI RATA NUKLEARNE SILE I IRANA Pakistanski diplomata na raportu, Kina nudi posredovanje, čak i TALIBANI pozivaju na MIR
Foto: AP Ken Ishii, AP Gavriil Grigorov, AP Ebrahim Noroozi, Shutterstock

RUSIJA OBJAVILA DA "sa zabrinutošću prati eskalaciju situacije"

SVET SE PLAŠI RATA NUKLEARNE SILE I IRANA Pakistanski diplomata na raportu, Kina nudi posredovanje, čak i TALIBANI pozivaju na MIR

Planeta -

Iranske vlasti pozvale su danas pakistanskog otpravnika poslova u Teheranu na raport nakon što je Pakistan noćas s izveo napad raketama i dronovima na iransku pograničnu pokrajinu Sistan i Baludžistan.

Tajms of Indija, list iz zemlje koje je objavila da neće komentarisati odmos Pakistana i Irana, navodi da je pakistanski diplomata koji je pozvan na razgovor najviši zvaničnik te zemlje koji se nalazi u Teheranu.

Navodi se da su pakistanske vlasti objavile da je napad izvršen na Oslobodilački front Baludžistana, koji se bori za nezavisnost istoimene zapadne pokrajine Pakistana.

Reakcije na taj napad, koji je usledio dva dana nakon iranskih raketnih udara na položaje sunitske ekstremističke organizacije Džaiš al Adl u Pakistanu, stižu iz celog sveta.

Iran, Pakistan, Sistan, Baludžistan
foto: Printscreen/Twitter, ShutAP Jon Gambrell, AP Anjum Naveed, Shutterstock

Navodi se da je Kina ponudila da odigra "konstruktivnu ulogu" kako bi se smanjile napetosti između Pakistan i Irana.

Oglasila se i talibanska vlada Avganistana koja je napade izvedene u Pakistanu i Iranu nazvala "alarmantnim" i pozvala obe strane na uzdržanost.

Iz Turske je sapšteno da je šef diplomatije te zemlje razgovarao i s Iranom i sa Pakistanom i da nijedna ni druga zemlja ne želi eskalaciju napetosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da Moskva "sa zabrinutošću prati eskalaciju situacije na iransko-paskistanskoj granici" i poziva obe strane na uzdržanost.

Iz Evropske unije je poručeno da Brisel izražava "najveću moguću zabrinutost zbog napada izvršenih u Pakistanu i Iranu.

(Kurir.rs/The Times of India/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:40

DA LI SMO NA KORAK OD NOVOG ČERNOBILJA? Zbog rata u Ukrajini preti nova NUKLEARNA KATASTROFA! Situacija je ALARMANTNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track