"HAMAS JE SEDMOG OKTOBRA IZVRŠIO ZLOČINE KAKVI SE NE PAMTE" Sagovornik Kurir TV bez dileme: Izrael se bori za svoj opstanak
Foto: IDF/GPO / Sipa Press / Profimedia

kurir tv

"HAMAS JE SEDMOG OKTOBRA IZVRŠIO ZLOČINE KAKVI SE NE PAMTE" Sagovornik Kurir TV bez dileme: Izrael se bori za svoj opstanak

Planeta -

Nemačka je najavila da će se kao tzv. „treća strana“ pridružiti procesu za genocid koji Južnoafrička Republika vodi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Nemačka savezna Vlada je već u svom saopštenju za javnost istakla da želi odlučno da se suprotstavi svakoj „političkoj instrumentalizaciji“ Konvencije o genocidu. Izričito je odbacila optužbe protiv Izraela za genocid i rekla da za njih nema osnova.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio se vladi u Berlinu na podršci, dok je Namibija oštro kritikovala odluku nemačke vlade, prenosi Dojče Vele.

Avram Izrael
foto: Kurir televizija

Ovu temu u "Pulsu Srbije" analizirao je gost Avram Izrael, inženjer telekomunikacija i rezervni oficir nekadašnje JNA.

Prvo je odgonetnuo kako je on doživeo tužbu Južnoafričke Republike, kao i to da li očekuje širu međunarodnu podršku za tužbu protiv Izraela za genocid:

- To je relativno bilo iznenađenje, iako Južnoafrička Republika kao izrazito antisemtiska država, već duže vreme gaji netrpeljivost prema Izraelu. Podsetimo se da je posle sedmog oktobra bila i domaćin jednog skupa u kojem je učestvovao Hamas. Ako bi čovek gledao pošteno i ljudski, onda bi neki uzrok za reakciju Južne Afrike mogao da bude u aparhidu u kojem je država dugo godina bila izložena, gde je ta crnačka većina trpela mnogo. Ako pogledate politički aspekt, onda je to kao produžena ruka BRIKS-a. Vidim da je mnogi u jevrejskom svetu nazivaju produženom rukom Hamasa. Dosta je frapantno da sud koji je osnovan na tragediji Holokausta i kome je ime dao jevrejin koji je prežive pomenuti logor, sada se okreće protiv države jevrejskoga naroda.

Potom je spomenuo da Južna Afrika nema dovoljan kredibilitet:

- Da spomenem doslednost Južnoafričke Republike, smatram da nema gotovo nikakav kredibilitet jer je skoro njihov predsednik bio u poseti jednoj afričkoj zemlji čiji je predsednik osuđen u sudu u Hagu i gde su zaista počinili genocid nad jednim delom afričkog naroda. Ako uđete u suštinu spora, jasno se naglašava da je zaista veliki broj žrtava u Gazi, pa dolazite do suštine da je Hamas napao tog sedmog oktobra i da je počinio stravične zločine od silovanja do odrobljivanja, spaljivanja ljudi... Preko 110 dana je prošlo, a ne žele da polože oružje, kapitulira i da vrati taoce. Teško je Izraelu nadmetnuti etiketu da je genocidna država jer se bori za svoj opstanak, a često puta je napad najbolja odbrana.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

09:28

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU?! Petronijević: Ukoliko se u Hagu dokaže da je IZRAEL IZVRŠIO GENOCID, pokrenuće se i ODGOVORNOST SAD-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track