"VIŠE OD 70 ODSTO POGINULIH ŽENE I DECA, NEKE JOŠ NISU NI OTKOPALI" Koriste manjak moći Amerike kako bi rešili regionalne probleme
Foto: Printscreen/Twitter, ShutAP Jon Gambrell, AP Anjum Naveed, Shutterstock

kurir tv

"VIŠE OD 70 ODSTO POGINULIH ŽENE I DECA, NEKE JOŠ NISU NI OTKOPALI" Koriste manjak moći Amerike kako bi rešili regionalne probleme

Planeta -

Dva dana nakon što je Iran izveo napade na pakistanskoj teritoriji stigla je osveta!

Naime, Pakistan je sproveo niz vojnih udara u iranskoj provinciji Sistan i Baludžistan. Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su udari bili "vrlo koordinisani i vrlo kontrolisani i upućeni samo na skrovišta terorista u iranskoj pokrajini".

Gosti "Usijanja" koji su analizirali novonastale tenzije jesu dr Luka Kastratović, general Vojske Srbije u penziji, potom Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku i Miloje Pršić, istoričar.

Iran, Pakistan, Sistan, Baludžistan
foto: Shutterstock

Mimo svih žarišta, Iran je u poslednjih nekoliko dana udario na Pakistan, pa je Kastratović izneo svoje tvrdnje vezano za to, s obzirom na to da ove države pamte i dobre odnose tokom Hladnog rata:

- Treba imati u vidu da su Bliski i Srednji istok bure baruta nakon Drugog svetskog rata. Tako je neprekidno bilo, bili su ratovi, pa primirja, potom i saradnja. Suština je da je Bliski i Srednji istok u kontroli Amerike. Sve ovo što se dešava je planski, ništa nije slučajno. Ništa nije izazvano procesima. Dešavanja u Ukrajini su pretposlednja faza pokušaja rušenja Rusije, a zadnja faza je Kina. Nisu imali uspeha, pa se digla prašina na Bliskom istoku. To područje je bure baruta, a niko ne spominje da Amerika ima oko 800 baza širom sveta, a u tim bazama oko 350.000 vojnika.

- Dakle, oni mimo svega štite svoje baze i da pridobiju od tih država da im budu kao štit, odnosno da preko tih država ispunjavaju svoje ciljeve. Kao što je Bizmark rekao "ako nameravate da osvojite Rusiju, morate prvo Ukrajinu". Tako je i u ovoj situaciji - dodao je Kastratović.

Đokić je diskutovao o uzrocima poslednjih napada, kao i to da li su napadi na teroristička skladišta kao što su rekli, s obzirom na to da su stradale žene i deca:

- Amerika jeste najmoćnija država sveta, ali ona nije svemoćna, niti je ikada bila. U ovoj situaciji na Bliskom istoku nije u pitanju višak američke moći, nego manjak. Taj vakum u kojem se našla Amerika ima previše posla oko unutrašnjih strenjenja i političke situacije, pomoć Ukrajini, na Bliskom istoku... Amerika nema mogućnosti niti želje da previše utiče na neke poslove koji se dešavaju na Bliskom ili Srednjem istoku. Taj vakuum manjka moći sada koriste neke države da reše svoja regionalna pitanja. Nisu sva pitanja ovog sveta u vezi sa SAD, svaka država ima svoje nacionalne probleme. To nema veze ni sa Amerikom, Rusijom ili Kinom, to je problem između Irana i Pakistana, odnosno tih terorističkih grupa.

Američka Vojska, Južna Koreja, vojska, Amerika
foto: Shutterstock

Pršić je izneo mišljenje da li ovo promatra kao regionalni sukob ili kao nešto što može izazvati širu krizu:

- Kroz istoriju su postojali sukobi za kontrolu sredozemlja, Bliskog i Srednjeg Istoka, pa se slovilo ko kontroliše te teritorije, a njih kontroliše svet. Dakle, ovo je sada vreme žestokih sukoba na Bliskom istoku. Kina je takođe žestoko reagovala na napade, jer ona u Pakistanu izvodi velike radove, a reagovala je jednom notom da se smire te tenzije između Pakistana i Irana. Rekao bih da to može izaći van kontrole jer je Pakistan odmah odgovorio. Ove događaje svakako ne bih odvojio od Izraela i problema Gaze. Prosto, Izrael je izgubio u velikoj meri od ugleda u svetu. Onako kako on vodi rat, sa svim onim žrtvama. Od poginulih ljudi oko 70 odsto su deca i žene, a neke ljude još nisu otkopali.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja