DA LI IRAN STRAHUJE JER JE U SUKOBU SA NUKLEARNOM SILOM? Stručnjaci odgonetnuli: Preti li svetu eskalacija većih razmera
Foto: Shutterstock

kurir tv

DA LI IRAN STRAHUJE JER JE U SUKOBU SA NUKLEARNOM SILOM? Stručnjaci odgonetnuli: Preti li svetu eskalacija većih razmera

Planeta -

Nakon napada Irana na pakistansku oblast, stiže osveta - Pakistan je sproveo niz vojnih udara u dve provincije suparnika, Sistan i Baludžistan.

Ipak, iz Teherana tvrde da su u napadu stradali žene i deca i da je ukupno devet ljudi poginulo.

Ove oružane tenzije samo intenziviraju opštu bojaznost da će se sukob na Bliskom Istoku proširiti i eskalirati.

SAD, Iran
foto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Gosti u "Usijanju" koji su pričali o eventualnom razvoju događaja na žarištima jesu dr Luka Kastratović, general Vojske Srbije u penziji, potom Branimir Đokić, stručnjak za spoljnu politiku i Miloje Pršić, istoričar.

Da li Iran može da dozvoli sebi da pokrene sukob sa još jednim susedom dok učestvuje u nekoliko regionalnih, a pogotovo ako se uzme u obzir da je Pakistan nuklearna sila.

- Nuklearno oružje je najveći pobornik mira jer se plaše katastrofe. Međutim, u slučaju Irana i Pakistana, mislim da Iran to odlično zna, njihove službe znaju podatke i sa jedne i sa druge strane. Po mom mišljenju, nije prisutan faktor da se oni plaše da će ovi upotrebiti nuklearno naoružanje. Da je takva situacija, ne bi ni Amerika krenula preko Ukrajine protiv Rusije. Amerika i Rusija su nuklearna sila. To što je Pakistan nuklearna sila mislim da može da utiče, ali neće biti presudno.

Potom je Đokić pričao o moći i brojnim ljudima koji su spremni da ratuju za Iran, čak iako nije nuklearlna sila:

Iran, iranska zastava
foto: Youtube/ BackStageProd

- Iran hoće na neki način da bude regionalni hegemon i zaštitnik, odnosno da on preuzme političku kontrolu nad Bliskim istokom. Upravo jedan od razloga invazije 2003. godine na Irak je bio da bi se od Irak napravilo iole demokratsko društvo, pa da se to vidi i u Iranu kako bi se pokrenuli procesi u samom Iranu, odnosno kako bi teokratska vlast otišla u prošlost. Doduše, Iran ima izuzetan uticaj na politiku Iraka.

Pršić je spomenuo ulaganja Kine u Pakistan, pa je pričao o multipolarnosti u svetu:

- S obzirom na to da je Kina uložila ogromna sredstva u Pakistan, i ima izuzetne odnose sa njima, a na svetskoj sceni je pojava BRIKS-a, koji uvodi svet u multipolarnost. Dakle, više nije samo jedan centar koji diktira pravila igre, sada se prosto prekomponuje svet. Početkom ove godine je novih pet zemalja ušlo u sastav BRIKS-a, a smatram da će apel Kine i Moksve značajno doprineti da se smiri situacija. Dakle, i Amerika je, čiji je centar za obaveštavanje pogođen u napadima, rekla da nema nikakve štete i naprosto nije reagovala agresivno.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:35

HAMAS 2 GODINE PRIPREMAO NAPAD SA TELEFONIMA NA ŽICU?! Eksperti tvrde: Iran dao ZELENO SVETLO, a evo gde su nabavili opremu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track