SAVETNIK ZELENSKOG: Putin neće stati sve dok ne osvoji celu teritoriju Ukrajine
Mihajlo Podoljak, Foto: Printscreen/Youtube, Twitter video prtscr / Михайло Подоляк

SAVETNIK ZELENSKOG: Putin neće stati sve dok ne osvoji celu teritoriju Ukrajine

Planeta -

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak od saveznika traži više oružja za pomoć odbrambenoj kampanji njegove zemlje protiv ruske invazije, s obzirom na trenutno stanje borbi.

"U ovoj fazi rata problem je što broj oružja, bespilotnih letelica, granata ili topničke municije nije ravnomerno raspoređen. To treba izjednačiti", rekao je za nemački list Bild.

Moguć je samo jedan scenario, rekao je, a to je maksimalno jačanje Ukrajine visokotehnološkim oružjem. Nije potreban razgovor, nego ulaganje u vojnu proizvodnju, rekao je, navodeći „projektile dugog dometa, bespilotne letelice, granate i topničku municiju. Broj oružja treba biti veliki“, dodao je.

„Cela dužina ratišta je 1.300 kilometara“

Podoljak, koji savetuje Zelenskog, ukazao je na dugački front, jer njegova zemlja nastoji da se obrani od ruskih napada u nekoliko smerova.

„Cela dužina ratišta je 1.300 kilometara, a borbe se vode na 600 do 800 kilometara“, rekao je Podoljak.

Vladimir Putin
foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Trenutnu vojnu situaciju ocenio je teškom jer intenzitet borbi ne slabi, bez obzira na klimatske činioce. Rusija, međutim, nije napravila značajan napredak u godinu dana, istakao je.

„Rusija se bori s masama, sprovedena je prikrivena mobilizacija, mnogo ljudi je poslato na front, koncentrisano je mnogo opreme i sve to treba uništiti“, objasnio je.

„Čovek ne ide u veliki rat ako se želi zadovoljiti malim“

Rekao je kako pretpostavlja da će se rat nastaviti prema planovima ruskog predsednika Vladimira Putina „sve dok ne osvoji celu teritoriju Ukrajine, dok ne postigne dominaciju u Evropi, dok ne osvoji ostale postsovjetske teritorije“.

Podoljak je rekao da je to zato što „čovek ne ide u veliki rat nakon što je uništio svoj ugled i odnose ako se želi zadovoljiti malim. To je besmislica“, zaključio je Podoljak.

Kurir.rs/Bild

Bonus video:

01:39

AKO ZELENSKI PREBACI RAT NA RUSKU TERITORIJU, PUTIN ĆE ISKORISTITI SVE KAPACITETE Dikić tvrdi: Za sada se bore samo jednom rukom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track