NAJGORA NOĆNA MORA ZAPADA: Pjongjang spreman za posetu Vladimira Putina
Foto: Profimedia, Odlični odnosi Kim i Vladimir Putin

NAJGORA NOĆNA MORA ZAPADA: Pjongjang spreman za posetu Vladimira Putina

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je spremnost da uskoro poseti Severnu Koreju, objavila je u nedelju državna severnokorejska agencija KCNA.

Agencija je objavila spremnost severnokorejske vlade da "najiskrenije pozdravi najbližeg prijatelja korejskog naroda".

Ranije ove nedelje potparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se Moskva nada da će poseta biti dogovorena i da će Putin otputovati u Severnu Koreju "u doglednoj budućnosti".

Vladimir Putin
foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Na produbljivanje veza između Moskve i Pongjanga u inostranstvu se gleda sa sumnjom i zabrinutošću. Veruje se da je Severna Koreja Rusiji isporučila municiju i balističke projektile koji su korišćeni u invaziji na Ukrajinu.

Stoga postoji strah da bi Rusija mogla da pruži tehničku pomoć severnokorejskim programima naoružanja.

Ranije ove nedelje Rusija je ponovno potvrdila svoju blisku saradnju sa Severnom Korejom tokom trodnevne posete Moskvi ministarke spoljnih poslova Čoe Son Hui.

Kao simbol bliže saradnje, severnokorejski vođa Kim Džong Un posetio je ruski Daleki istok prošlog septembra i tamo se susreo s Putinom. Nakon toga je usledila poseta ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Pjongjangu.

(Kurir.rs/24 sata/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:09

RUSIJA ZBOG SVOJIH MILIJARDERA IMA SREDSTAVA ZA RAT Šahrimanjan otkrila: Severna Koreja je OVO tražila zauzvrat od Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track