PUTIN UČESTVUJE NA CEREMONIJI U EGIPTU: Počinje izgradnje novog bloka NUKLEARNE ELEKTRANE koju prave ruski stručnjaci
Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

svečanost

PUTIN UČESTVUJE NA CEREMONIJI U EGIPTU: Počinje izgradnje novog bloka NUKLEARNE ELEKTRANE koju prave ruski stručnjaci

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće u utorak putem video konferencije početku izgradnje novog bloka nuklearne elektrane El-Daba u Egiptu zajedno sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Dvojica lidera učestvovaće na ceremoniji povodom ulivanja prvog betona u temelj takozvanog nuklearnog ostrva što označava početak izgradnje četvrtog bloka nuklearne elektrane.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je naglasio da je u pitanju veoma važna ceremonija.

- Rusija je neprikosnoveni lider nuklearne industrije u svetskim razmerama, a usluge koje pruža su bolje, jeftinije i kvalitetnije. Drugim učesnicima na ovom tržištu biće veoma teško da konkurišu Ruskoj Federaciji - rekao je Peskov.

Nuklearna elektrana El-Daba je prva nuklearna elektrana u Egiptu koja se nalazi u istominemom gradu uprovinciji Matruh na obali Sredozemnog mora i na nekih 300 kilometara severozapadno od glavnog grada Кaira.

Nuklearku će činiti četiri bloka snage po 1200 MV sa reaktorima najnovije generacije tipa 3+ VVER-1200 (reaktor sa vodom pod pritiskom) koji ispunjavaju najsavremenije zahteve bezbednosti i efikasnosti. Inženjerski odsek Rosatoma je generalni projektant i generalni izvođač radova na izgradnji nuklearne elektrane El-Daba.

Izgradnja prvog i drugog bloka nuklearne elektrane El-Daba počela je 2022. godine, a prošlog maja krenuli su i radovi na izgradnji trećeg bloka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, podsetimo, izrazio je spremnost da uskoro poseti Severnu Koreju, objavila je u nedelju državna severnokorejska agencija KCNA.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:41

PUTIN JE DEKICA ČIJA NAS SMRT NE BI IZNENADILA Analitičar predviđa kako bi ovo uticalo na tok RATA U UKRAJINI i sudbinu Rusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track