ILON MASK OPTUŽIVAN ZA ANTISEMITIZAM, A SADA IDE U AUŠVIC: Poznat plan puta američkog bogataša
Foto: EPA Ludovic Marin Pool

ovo niko nije očekivao

ILON MASK OPTUŽIVAN ZA ANTISEMITIZAM, A SADA IDE U AUŠVIC: Poznat plan puta američkog bogataša

Planeta -

Američki multimilijarder Ilon Mask sledeće nedelje bi trebalo da učestvuje na internet panelu o antisemitizmu i da poseti logor smrti Aušvic, nekoliko meseci nakon što je bio žestoko kritikovan zbog podržavanja antisemitske teorije zavere na svojoj društvenoj mreži X.

Maska su optuživali za antisemitizam u novembru prošle godine kada je na X-u odgovorio "Rekli ste pravu istinu" na objavu koja je iznosila lažnu tvrdnju da jevrejske zajednice podstiču mržnju protiv belaca.

Bela kuća odmah je osudila njegove komentare, a Maskovu objavu kritikovao je i izraelski predsednik Isak Hercog. Mask je tada priznao svoju grešku opisujući je kao "jednu od najglupljih" stvari koje je objavio na platformi.

Kayla Kayden, Kejla Keden, Ilon Mask
foto: EPA/Tolga Akmen Pool

Poseta Aušvicu

Sada je objavljeno kako Mask ide na dvodnevni put u Poljsku samo nedelju dana pre Međunarodnog dana sećanja na Holokaust 27. januara.

Posetu je organizovalo Evropsko jevrejsko udruženje kako bi se podigla svest o porastu antisemitizma od izraelske invazije na Gazu kao odmazde za napade Hamasa 7. oktobra.

"Svi znaju koliko su nacionalizam, populizam, rasizam i sve manifestacije ksenofobije i mržnje pogubne za demokratiju, ljudska prava i EU", rekao je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Andrej Sejna.

"Mislim da je verovatno zato gospodin Mask među pozvanim gostima koji su potvrdili svoj dolazak", dodao je.

Kritikovao je i ostale organizacije koje se bore protiv antisemitizma

Mask je takođe javno kritikovao Anti-Defamation League, organizaciju koja se, između ostalog, bavi borbom protiv antisemitizma, a njihov potparol Tod Gutnik tada je rekao kako bi Masku dobro došla poseta Aušvicu.

"Svako tko ima priliku da svedoči zločinima koji su se dogodili u Aušvic-Birkenauu trebalo bi da ode", rekao je Gutnik.

"Aušvic služi kao krajnji podsetnik na to šta se može dogoditi kada je društvo opsednuto antisemitizmom."

Masku će se na panelu pridružiti i konzervativni politički komentator Ben Šapiro, koji je inače vrlo otvoren u svojoj podršci Izraelu, posebno u svetlu poslednjih sukoba na Bliskom istoku.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track