GLAVNI KOMANDANT AMERIČKE MORNARICE ZA SVE KRIVI IRAN: "Oni su direktno uključeni u NAPADE"
Foto: Reuters 1 Okt 2015

optužbe

GLAVNI KOMANDANT AMERIČKE MORNARICE ZA SVE KRIVI IRAN: "Oni su direktno uključeni u NAPADE"

Planeta -

Iran je "direktno uključen" u napade jemenskih Huta na brоdove u Crvenom moru i Adenskom zalivu tokom rata Izraela i Hamasa, rekao je Asošiejted presu glavni komandant američke mornarice na Bliskom istoku admiral Bred Kuper.

Kuper nije optužio zvanični Teheran da direktno stoji iza napada Huta tvrdi da su napadi povezani sa Iranom povećali u odnosu na raniji period i da su se proširili sa ugrožavanja samo Persijskog zaliva na vode širom Bliskog istoka.

Misija Irana pri UN nije odmah odgovorila na Kuperove tvrdnje, a vođstvo Huta u jemenskoj prestonici Sani nije moglo biti kontaktirano.

U svom intervjuu agenciji AP, komandant mornarice je naveo pretnju od iranskih proksija od Crvenog mora do dalekih krajeva Indijskog okeana. SAD krive Iran za nedavne napade dronovima na brodove.

Od novembra, Huti, koje podržava Iran, izvršili su najmanje 34 napada na brodove na plovnim putevima koji vode do Sueckog kanala, glavnog puta za teret koji iz Azije i Bliskog istoka ide ka Evropi.

Huti, šiitska pobunjenička grupa koja kontroliše Sanu od 2014. godine je u ratu sa koalicijom koju predvodi Saudijska Arabija i koja podržava zvaničnu vladu Jemena koja ima sedište u lučkom gradu Adenu.

Proteklih dana, SAD su izvele više vazdušnih napada protiv Huta, gađajući vazdušne baze pod kontrolom pobunjenika i moguća mesta za lansiranje projektila. Čini se da je tempo napada Huta na brodove za sada opao jer su SAD i njihovi saveznici povećali svoje pomorske patrole u ​​regionu.

(Kurir.rs/Beta/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track