EVROPSKI LIDER PONOVO ŠOKIRAO UKRAJINU: Morate da se odreknete dela teritorije! Jel stvarno očekujete da će Rusi napustiti Krim?!
Foto: AP/Darko Bandić

reakcija

EVROPSKI LIDER PONOVO ŠOKIRAO UKRAJINU: Morate da se odreknete dela teritorije! Jel stvarno očekujete da će Rusi napustiti Krim?!

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico smatra da Ukrajina mora da se odrekne dela svoje teritorije kako bi se okončao rat sa Rusijom!

- Mora da postoji neka vrsta kompromisa. Šta očekuju? Da će Rusi napustiti Кrim, Donjeck i Lugansk? To je nerealno - rekao je Fico, a prenosi Politiko.

Slovački premijer dolazi u posetu Ukrajini gde će se sastati sa ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom.

Fico je već rekao da će Šmigalu reći da namerava da blokira ulazak Ukrajine u NATO. Takođe je rekao da je Кijev potpuno pod kontrolom SAD i da to vidi kao razlog za rusku invaziju u februaru 2022. godine.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odgovorilo je slovačkom premijeru Robertu Ficu koji je izrazio mišljenje da Ukrajina treba da se odrekne dela svojih teritorija koje je zauzela Ruska Federacija kako bi sklopila mir.

Ministar spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da Ukrajina štiti Slovačku od ruske invazije.

- Ne može biti kompromisa oko teritorijalnog integriteta. Ukrajina i partneri ulažu napore da povuku Ruse sa Кrima, Donbasa i Luganska, da ih spreče da ne stignu dalje, uključujući i do slovačkih krajeva. Iskreno, ako ne bude bezbednosti u Ukrajini, neće biti bezbednosti ni u Slovačkoj, ali ni u Evropi u celini. Moramo zajedno da radimo na približavanju ukrajinske pobede - napisao je Nikolenko.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track