NOVA TAKTIKA UKRAJINE: Napadima na 2 ključne luke pokušava da baci Rusiju na kolena ŽESTOKA BORBA 1.000 KM OD LINIJE FRONTA (FOTO)
Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

plan

NOVA TAKTIKA UKRAJINE: Napadima na 2 ključne luke pokušava da baci Rusiju na kolena ŽESTOKA BORBA 1.000 KM OD LINIJE FRONTA (FOTO)

Planeta -

Prvi udari Ukrajine na Lenjingradsku oblast tokom rata ugrožavaju objekte preko kojih Rusija prima značajan deo svojih petrodolara.

Uspešan napad na naftne terminale u Baltičkom moru mogao bi da zaustavi izvoz od miliona i po barela dnevno.

Ukrajinske bespilotne letelice napale su u nedelju Ust Lugu, najveću rusku baltičku luku, koja se nalazi oko 1.000 km od granice. Usled dve eksplozije zapalio se terminal kompanije Novatek koji radi sa gasnim kondenzatom. Rad terminala, koji takođe snabdeva rusku vojsku gorivom, trenutno je zaustavljen, navodi za Blumberg neimenovani zvaničnik.

Lenjingradska oblast takođe ima dva velika terminala za izvoz nafte. Jedan se nalazi u Ust Lugi, a drugi u Primorskom na suprotnoj obali Finskog zaliva. Odmah pored terminala Novateka u Ust Lugi nalaze se vezovi za utovar nafte u tankere, a nešto dalje su skladišta nafte i naftnih derivata.

Više od 75 odsto nafte Urals se šalje u inostranstvo iz Ust Luge i Primorska. Tankeri su prema navodima Blumberga svakog dana odnosili milion i po barela iliti više od 40 odsto sirove nafte koju je Rusija izvezla morem između januara i novembra 2023. godine.

Ust-Luga
foto: Handout / AFP / Profimedia

Cena Urala je u decembru pala na nešto ispod 60 dolara po barelu tako da je vrednost nafte koja se izvozi iz baltičkih luka iznosila oko 90 miliona dolara dnevno.

- Redovni napadi ili udari teških bespilotnih letelica mogli bi da poremete rad baltičkih luka i dovedu do smanjenja obima izvoza - rekao je stručnjak za naftnu i gasnu industriju Sergej Vakulenko.

Ukrajinski dronovi izveli su međuvremenu još dva napada u Lenjingradskoj oblasti prošle nedelje na naftnim skladištima Rosnjefta.

Vakulenko navodi da Rusija praktično nema alternativnih načina da izvozi takve količine nafte u inostranstvo.

- Ural se izvozi iz zapadnih luka, ali Novorosijsk bi mogao da podnese samo oko 300.000 dodatnih barela dnevno - ističe Viktor Кatona koji je vodeći analitičar nafte u Кpleru.

Novorosijsk je pri tome mnogo bliži Ukrajini koja može da ga napadne ne samo vazdušnim već i morskim dronovima.

Vakulenko dodaje da su izvozni terminali na Barencovom moru ograničenog kapaciteta i nafta im se može dopremati samo železnicom dok su transportni putevi ka Кini i Dalekom istoku potpuno zakrčeni te je nemoguće slati dodatnu naftu duž njih

- Zaustavljanje izvoza iz baltičkih luka predstavljalo bi "veliki šok" za tržište nafte - smatra viši analitičar tržišta nafte u kompaniji Ristad Energi Viktor Кurilov.

Tržište je reagovalo na udar dronova u Ust-Lugi.

Cena nafte Brent je u ponedeljak ne samo porasla za više od 1 odsto već je i premija između najbližih i narednih fjučersa porasla na 0,45 dolara po barelu, a to je maksimum od novembra. To pokazuje da su učesnici na tržištu zabrinuti zbog mogućih poremećaja u snabdevanju u bliskoj budućnosti.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track