IRAN SEJE STRAH Nakon ispaljivanja balističkih raketa, CEO SVET U STRAHU od proširenja sukoba
Foto: Youtube/Ananda Yudha Pratama

zastrašujuće

IRAN SEJE STRAH Nakon ispaljivanja balističkih raketa, CEO SVET U STRAHU od proširenja sukoba

Planeta -

„Izraelske vojne operacije izazvale su široko rasprostranjena razaranja i smrt civila u razmerama bez presedana otkako sam ja generalni sekretar“, rekao je Antonio Gutereš, generali sekretar UN.

"Bliski istok je kao kutija šibica", upozorio je, "moramo učiniti sve da sprečimo rasplamsavanje sukoba širom regiona".

Odbijanje prihvatanja rešenja o dve države potpuno je neprihvatljivo, rekao je Gutereš, nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio američkom predsedniku Džou Bajdenu da ne prihvata nijednu varijantu sa palestinskom državom.

Uskraćivanje prava Palestincima na državnost bi na neodređeno vreme produžilo sukob koji je postao glavna pretnja globalnom miru i bezbednosti, upozorio je generalni sekretar UN.

Sa 25.000 mrtvih Palestinaca, izraelska odmazda u Gazi je sve ozbiljnija pretnja širenju rata. Spirala nasilja se opasno ubrzava, upozorava Njujork tajms.

Samo u protekloj sedmici Iran je ispalio projektile na Irak, Siriju i Pakistan; Pakistan je odgovorio napadom na iransku teritoriju. Turska je pogodila kurdske ciljeve u severnom Iraku i Siriji; Hamas je ispalio rakete na Izrael; Izrael je nastavio sa napadima na južnu Gazu i napao uporišta Hezbolaha u južnom Libanu.

Jemenski Huti su gađali trgovačke brodove u Crvenom moru, a SAD su uzvratile sa sedam rundi napada na Hute u 10 dana. Posebno smrtonosni udar, slučajno ili kao namerna provokacija, mogao bi da dovede do nepovratne eskalacije, upozorava NIT.

Vest da je Iran lansirao satelit dalje u orbitu nego ikada doprinela je tenzijama. Satelit Soraja lansiran je u orbitu oko 750 kilometara od Zemlje uz pomoć trostepene rakete Kaem 100, objavila je državna agencija IRNA, u okviru civilnog svemirskog programa Iranske revolucionarne garde.

SAD strahuju da je satelit deo programa za razvoj novih balističkih projektila. Uoči lansiranja, SAD su saopštile da je lansiranje iranskog satelita u suprotnosti sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN i pozvale Teheran da ne preduzme ništa protiv balističkih raketa koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave. Sankcije UN u vezi sa iranskim programom balističkih raketa istekle su prošlog oktobra, podseća AP.

Amerikanci su zabrinuti jer Sepah, odnosno Iranska revolucionarna garda, koja odgovara samo ajatolahu Hamneiju, učestvuje u lansiranju satelita.

Još 2020. godine, Guard je otkrio da ima svemirski program. Iran je tokom protekle decenije poslao nekoliko satelita u orbitu, a 2013. je lansirao majmuna u svemir. Nedavno su imali pet neuspešnih lansiranja rakete Simorg. U decembru su u orbitu poslali kapsulu koja može da nosi životinje.

Izraelci su ispalili rakete na Damask i u tom procesu ubili pet Iranaca. Osvetićemo se, poručuju iz Teherana.

NIT piše da su među ubijenima u subotu bili i Hojatolah Omidvar, šef obaveštajne službe u Siriji Kudsa, stranog ogranka iranske Revolucionarne garde, kao i njegov zamenik.

Revolucionarna garda je saopštila da je ubijeno pet njenih pripadnika koji su bili u Siriji kao vojni savetnici, zajedno sa nekoliko Sirijaca.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track