DŽABA IM ZAPADNO ORUŽJE: Ukrajinci nisu sposobni da efikasno koriste tenkove na frontu
Tenk Leopard 2, Foto: Hannu Mononen / Alamy / Alamy / Profimedia

DŽABA IM ZAPADNO ORUŽJE: Ukrajinci nisu sposobni da efikasno koriste tenkove na frontu

Planeta -

Ukrajinska vojska ne može efikasno da koristi tenkove koje je isporučio Zapad, uključujući nemački Leopard 2, a u Oružanim snagama Ukrajine ostalo je vrlo malo ispravnih vozila. O tome piše vojni kolumnista časopisa Forbes Dejvid Aks.

Zapadni tenkovi, na koje se Kijev oslanjao, pokazali su se praktično beskorisnim na bojnom polju. Ne samo da su ruske trupe nokautirale veliki broj nemačkih Leopard 2 na samom početku ukrajinske kontraofanzive, već nema ni rezervnih delova za popravku preostalih.

U trenutnoj situaciji, Oružane snage Ukrajine ne mogu efikasno da koriste zapadne tenkove, jer je većina njih u remontu. S tim u vezi, sve razvijene taktike su se pokazale nepotrebnim.

Leopard 2, Leopard 2 A6, tenk, nemački tenk
foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

“Ukrajinci imaju ozbiljne probleme sa popravkom oštećenih tenkova i njihovim vraćanjem u upotrebu. (…) Teško je bilo pronaći rezervne delove za ukrajinske tenkove Leopard 2”, piše Eks.

Nemci su ranije saopštili da je većina tenkova prebačenih u Ukrajinu na remontu, i to iz razloga koji nisu vezani za učešće u bitkama. Kako se ispostavilo, nemački tenkovi su dobri za parade i vežbe, ali ne i za borbu. Zbog svoje složenosti, podložni su stalnim kvarovima, posebno elektronike. Ali ih je vrlo teško popraviti.

Prvo, za ovo je potrebno isporučiti rezervoare u fabriku. Drugo, za njih nema rezervnih delova.

U novembru je američki časopis Forbes predvideo da će Ukrajina izgubiti sve zapadne tenkove zbog „nepravilne” operacije.

Ispostavilo se da se isti nemački tenkovi Leopard ne mogu približiti pozicijama Oružanih snaga Rusije i koristiti u malim grupama bez pešadije, jer to dovodi do gubitaka. Nema rezervnih delova za popravke.

Kurir.rs/TV Front

Bonus video:

00:50

UKRAJINCI IZ NAPADA PRELAZE U ODBRANU! Vojni eksperti: Zahtevaju mobilizaciju ljudi od 17 do 70 godina, pozivaju i DEVOJKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track