BELA KUĆA: U toku "ozbiljni" razgovori o prekidu vatre u Gazi!
Foto: EPA/Mohammed Saber, MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, STRINGER / AFP / Profimedia, Shutterstock

BELA KUĆA: U toku "ozbiljni" razgovori o prekidu vatre u Gazi!

Planeta -

VAŠINGTON - Bela kuća saopštila je danas da su u toku "ozbiljni" razgovori o mogućoj novoj "pauzi" u sukobu u Pojasu Gaze, koja bi omogućila oslobađanje talaca.

Bret MekGerk (Brett McGurk), savetnik američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) za Bliski istok, nalazi se u regionu kako bi učestvovao u pregovorima, izjavio je Džon Kirbi (John Kirby) portparol Saveta za nacionalnu bezbezdnosti.

Kirbi je rekao da je izaslanik danas u Kairu i da će tokom posete regionu razgovarati o "mogućnosti novog dogovora o oslobađanju talaca, što bi zahtevalo humanitarnu pauzu".

"Mi smo za pauzu dužu od jedne sedmice, kako je bilo prethodnog puta. To bi bila prilika za oslobađanje talaca i dopremanje humanitarne pomoći Pojasu Gaze", dodao je Kirbi koji nije želeo da iznese druge detalje o toj mogućoj pauzi.

Kako je preneo američki sajt Aksios (Axios), Izrael je ponudio palestinskom pokretu Hamasu, uz posredovanje Katara i Egipta, dvomesečnu pauzu u borbama i vazdušnim napadima u Gazi u zamenu za oslobađanje svih talaca.

Oko 250 ljudi kidnapovano je i odvedeno u Pojas Gaze posle napada Hamasa na izraelsko tlo 7. oktobra.

Oko 100 talaca je oslobođeno krajem novembra u okviru razmene za palestinske zatvorenike, posle pregovora vođenih uz posredovanje Katara, a u kojima su aktivno učestvovale SAD.

Izraelske vlasti tvrde da u Gazi ima još 132 otete osobe, a strahuje se da je 28 umrlo.

Kurir.rs / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track