PREDSEDNIK POLJSKE PONOVO POMILOVAO OSUĐENE POSLANIKE BIVŠE VLASTI: Oni su žrtve nove vlade premijera Tuska
Andžej Duda, Foto: Kurir TV

PREDSEDNIK POLJSKE PONOVO POMILOVAO OSUĐENE POSLANIKE BIVŠE VLASTI: Oni su žrtve nove vlade premijera Tuska

Planeta -

Predsednik Poljske Andžej Duda pomilovao je danas ponovo, ovog puta u skladu sa zakonima, dvojicu pravosnažno osuđenih bivših poslanika prethodne vlasti, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Marijuša Kaminjskog i njegovog zamenika Maćeja Vonšika, koje šef države i njegova opoziciona stranka Pravo i Pravda nazivaju političkim zatvorenicima Vlade premijera Donalda Tuska.

Donald Tusk
Donald Tuskfoto: EPA / Oliver Holset

Kaminjski i Vonšik osuđeni su nepravosnažno 2015. godine kao bivši čelnici Centralog biroa za borbu protiv korupcije zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja dokumenata i prisluškivanja bez odobrenja sudova u pokušaju da uvuku neugodnog manjeg koalicionog partnera u tadašnjoj vladi stranke Pravo i Pravda, Andžeja Lepera, u korupcionašku aferu.

Predsednik Duda ih je tada pomilovao, ali je Vrhovni sud Poljske prošle godine presudio da nije na to imao pravo dok presuda ne postane pravosnažna i zatražio da se obnovi suđenje, te su krajem decembra pravosnažno osuđeni na dve godine zatvora, a uhapšeni su u Predsedničkoj palati 9. januara, gde ih je krio predsednik Duda.

„Ja nisam mogao da se pomirim s tim, smatram da to uništava Poljsku da ljudi koji su se borili protiv korupcije budu za nju osuđeni. Sudovi su imali drugo mišljenje i tu se vodi pravni spor. U zatvoru su, počeli su štrajk glađu situacija je napeta. Uzimajući u obzir uznemirenje u društvu zbog načina kako su se poneli prema njima odlučio sam da ih opet pomilujem“, kazao je danas poljski predsednik.

 Andžej Duda
Andžej Dudafoto: Reuters

Ministar pravde i glavni tužilac Adam Bodnar preporučio je danas predsedniku Dudi da ih ne pomiluje, premda je to mišljenje samo procesne prirode i predsednika ne obavezuje.

Iako je i danas predsednik Duda o Kaminjskom i Vonšiku govorio kao o žrtvama nove vlade premijera Donalda Tuska i kristalno čistim i poštenim borcima protiv korupcije i sam lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski priznao je da jesu kršili propise ali je to nazvao trivijalnim falinkama a Poljaci u anketama zahtevaju da obojica izdrže kaznu kao bilo koji obični osuđeni građanin.

U anketi SW riserč 57 odsto Poljaka izjasnilo se protiv pomilovanja, dok jedva 18 odsto smatra da pomilovanje zaslužuju.

Andžej Duda apelovao je danas na ministra Bodnara da se maksimalno ubrza postupak i da pre svega Kaminjski, kome se pogoršalo zdravlje jer već 14 dana štrajkuje glađu, a ima šećernu bolest, bude pušten odmah iz zatvora.

Eksperti upozoravaju da oni, čak i ako se sve ubrza, mogu da budu pušteni tek ujutru.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

00:23

POTEZI POLJSKE PRDSTAVLJAJU PRETNJU PO BEZBEDNOST RUSIJE! Mihail Galuzin: Simetrično ćemo odgovoriti na neprijateljske Korake!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track