JOŠ JEDNA UBEDLJIVA POBEDA TRAMPA Osvojen i Nju Hempšir, Hejli se ne predaje, kaže da je "trka još daleko od gotove" (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Cj Gunther, EPA Michael Reynolds

UNUTARSTRANAČKI IZBORI REPUBLIKANSKE PARTIJE

JOŠ JEDNA UBEDLJIVA POBEDA TRAMPA Osvojen i Nju Hempšir, Hejli se ne predaje, kaže da je "trka još daleko od gotove" (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, pobedio je na unutarstranačkim izborima republikanaca u saveznoj državi Nju Hempšir.

Nakon 91 odsto prebrojanih glasova on vodi sa 54,6 odsto glasova u odnosu na 43,2 odsto koliko je osvojila Niki Hejli, bivša guvernerka Južne Karoline i nekadašnja ambasadorka SAD u UN, koju je na tu funkciju postavio upravo Tramp.

Trampu je pripalo 12 delegata za Republikansku nacionalnu konvenciju koja će biti održana sredinom jula, dok Hejli iz Nju Hempšira nosi devet delegatskih glasova.

CNN ocenjuje da je u prvim reakcijama bivšeg šefa Bele kuće na rezultate delovalo da mu smeta što se Hejli još uvek nije povukla iz trke.

- Ona je zapravo prošla jako loše - poručio je Tramp u seriji postova na društvenim mrežama koje je objavljivao uporedo sa govorom koji je Hejli držala pred svojim pristalicama.

On ju je nazvao "propalim slučajem", "uljezom" i zatražio da Hejli odustane od kandidature za predsedničku nominaciju Republikanske partije.

Tramp je naveo da je ona "objavila pobedu", iako mu je Hejli ipak u govoru čestitala na trijumfu.

Donald Tramp
foto: EPA Michael Reynolds

Iz Trampove predizborne kampanje je na mobilne telefone njegovih pristalica odmah nakon objave njegove pobede upućena poruka u kojoj velikim slovima bilo ispisano "TRKA JE GOTOVA".

Tramp se potom uživo obratio pristalicama u Našui u Nju Hempširu i ponovo prozvao Hejli.

- Ona je imala veoma lošu noć. Bila je treća (na republikanskom kokusu) u Ajovi, a i dalje se mota okolo - kazao je Tramp o jedinoj preostaloj protivnici u trci za republikansku predsedničku nominaciju.

Hejli je poručila da je trka "još daleko od gotove" pošto je "ostalo još desetine država" u kojima će biti održani unutarstranački izbori Republikanske partije.

Niki Hejli
foto: EPA Cj Gunther

Ona je Trampa optužila za razočaravajuće rezultate na izborima za Kongres 2018. i 2022, kao i za ishod predsedničkih izbora 2020. koje je on izgubio od demokratskog kandidata Džoa Bajdena.

- Tramp je jedini republikanac u zemlji kojeg Bajden može da pobedi - kazala je Hejli.

Demokratama naklonjeni CNN navodi da Tramp dominira u anketama koje se tiču unutarstranačkih izbora Republikanske partije, ali da istraživanja javnog mnjenja takođe pokazuju da se Hejli bolje kotira od njega kada je u pitanju hipotetički duel sa Bajdenom na predsedničkim izborima u novembru.

Trampu je ovo bila druga uzastopna pobeda nakon prošlonedeljnog ubedljivog trijumfa na republikanskom kokusu u Ajovi.

Tramp uradio nešto što niko nije pre njega

CNN navodi da deluje da ništa ne može da zaustavi Trampa na putu ka trećoj uzastopnoj republikanskoj predsedničkoj nominaciji. On je u utorak postao prvi republikanac u modernoj eri koji je pobedio na prva dva takmičenja za predsedničku nominaciju, a da pritom nije u Beloj kući.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track