KOLIKI JE ZNAČAJ NEPREPOZNATLJIVOG GRADA AVDEJEVKA: Okružen sa 3 strane, iako je u rukama Ukrajine! Zorić: Ovo su izjave Zelenskog
Foto: Kurir televizija

kurir tv

KOLIKI JE ZNAČAJ NEPREPOZNATLJIVOG GRADA AVDEJEVKA: Okružen sa 3 strane, iako je u rukama Ukrajine! Zorić: Ovo su izjave Zelenskog

Planeta -

Na liniji fronta, mali grad Avdejevka postao je epicentar rata u Ukrajini. Još uvek u ukrajinskim rukama, ali sa tri strane je ograđen ruskim trupama i topovima.

Bombardovan od strane Rusa, sam grad je neprepoznatljiv.

U iznenadnom putovanju u Avdejevku krajem decembra, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao je bitku za grad kao „napad“, dodajući da bi ta bitka na mnogo načina mogla „odrediti ukupni tok rata“.

Volodimir Zelenski
foto: zelenski AP Evan Vucci

Ovim povodom gost "Pulsa Srbije" je Boško Zorić sa Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost i pukovnik u penziji.

Prvo je spomenuo značaj pomenutog grada, kao i to da li više znači ukrajinskoj ili ruskoj strani:

- Zavisi sa kojeg aspekta se posmatra, po meni je više to psihološko propagandno. U poseti je Zelenski rekao da je to njima bitno, da će odlučiti tok rata, a imate izjavu ukrajinskog načelnika generalštaba koji je juče izjavio da ne treba žrtvovati ljude, da će se ukrajinska vojska povući odatle. Po meni, ovaj grad nema nikakav vojnički aspekt, jedino taktički, da podigne moral snagama koje ga zauzmu.

Rusko ministarstvo odbrane su rekle da je njihov PVO presreo četiri ukrajinske letelice na jugozapadu Rusije, pa je Zorić pričao o stanju PVO sistema u Ukrajini:

- Rusija je bila u znatnoj prednosti ako gledate savremenosti i borbene mogućnosti PVO sistema. Ukrajina je raspolagala sa sistemima iz doba Sovjeta. Tako je bilo na početku rata. Međutim, mi koji se bavimo PVO, malo smo iznenađeni početnoj neefikasnosti ruskih PVO sistema, to smo imali pogotovo na početku rata. Osnovni postulat svake vojske je da svojim trupama na zemlji prvo obezbedi bezbedno nebo, odnosno prevlast u vazdušnom prostoru i da spreči protivničku avijaciju. Nakon toga, da da vazdušnu podršku trupama koje napreduju na frontu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track