MAČKE POSTALE NOVO RATNO SREDSTVO UKRAJINE: Bore se protiv AGRESORA, a NA OVAJ NAČIN pomažu vojnicima (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen

MAČKE POSTALE NOVO RATNO SREDSTVO UKRAJINE: Bore se protiv AGRESORA, a NA OVAJ NAČIN pomažu vojnicima (VIDEO)

Planeta -

Ratove vode vojnici koristeći metke, granate i projektile, ali koriste i ideje i propagandu, što objašnjava zašto su mačke postale najnovije ratno sredstvo u Ukrajini. Mediji u Ukrajini prepuni su video snimaka gde mačke pomažu vojnicima kao životinje koje pružaju emocionalnu podršku, privlače donacije vojsci svojom ljupkošću, a takođe se bore protiv agresora, u ovom slučaju miševa.

Mačke i druge životinje donose utehu ukrajinskim vojnicima.

"Neki ih usvoje i odnesu kući, drugi ih radije drže u rovovima i čak ih ostavljaju drugim jedinicama tokom rotacije", rekao je Oleksandr Štupun, potparol ukrajinske vojske.

Udomljene mačke vode i vlastite bitke protiv miševa koji napadaju rovove i grizu Starlinkove komunikacijske kablove i žice automobila, uništavaju zalihe hrane i vojnu opremu, pa čak i grickaju prste usnulim vojnicima. "Ako mačke žive u našim rovovima, miševi će se gotovo uvek držati podalje", rekao je Jabčanka.

Mačak Sirski

Zapovednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski poznat je kao jedan od najučinkovitijih borbenih lidera u zemlji, a manje je poznat po tome što ima mačjeg imenjaka sa smrtonosnom reputacijom. Roman Sinicin, oficir ukrajinske vojske i udomitelj mačka Sirskog, tvrdi da je po zapovedniku nazvan slučajno.

"Dobio je takvo ime jer voli sir. Naravno, mačak s istim imenom kao naš general već je postao poznat", rekao je Sinicin.

Čak je i general Sirski to smatrao smešnim, na Sinicinovo beskrajno olakšanje. Oficir je upoznao mačka Sirskog na borbenoj misiji u selu u kojem su vojnici mesec dana živeli u napuštenoj kući prepunoj miševa.

"Većina meštana se evakuisala pa su mačke preuzele vlast. Uhvatili smo Sirskog i hranom ga potkupili da ostane s nama. Pomogao je u rešavanju našeg problema sa miševima", rekao je Sinicin.

"Miševi te pregaze dok spavaš, ulaze u tvoje stvari. Sve grizu. Zbog miševa smo morali da bacimo dve kutije zapakovanih obroka", objasnio je Sinicin.

Šajbik ljubavnik

Oleksandar Liašuk, iz regiona Odesa na jugozapadu Ukrajine, udomio je Šajbika, jednog od četiri mačića koji su živeli na južnom frontu 2022.

"Šajbik je imao najveću harizmu. Bilo je hladno, pa sam ga jedne noći poveo sa sobom u vreću za spavanje. I tada sam se zaljubio u tu mačku“, rekao je Liašuk.

"On nije samo moj najbolji prijatelj, on je moj sin."

Od tada, Šajbik se preselio na različite pozicije sa Liašukom.

(Kurir.rs/Politico/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:22

ZAŠTO ŽIVOTINJE PRE LJUDI PREDOSETE NEPOGODU? Dr Vikelski: Ove vrste su najsenzibilnije kad je reč o ZEMLJOTRESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track