PAORSKI BES SE ŠIRI EVROPOM! Nakon Nemačke blokade puteva u Francuskoj, protesti u Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, BUNA I U BRISELU
Foto: EPA Guillaume Horcajuelo, EPA/Robert Ghement, AP Ebrahim Noroozi, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

ŠIROM EU

PAORSKI BES SE ŠIRI EVROPOM! Nakon Nemačke blokade puteva u Francuskoj, protesti u Poljskoj, Bugarskoj, Rumuniji, BUNA I U BRISELU

Planeta -

Poljoprivrednici u Evropskoj uniji pokrenuli su proteste protiv politike vladajućih struktura koje su po njima kontradiktorne, nepoštene i ugrožavaju im budućnost, a ta buna se sve više širi.

Nakon masovnih protesta viđenih u Nemačkoj, na čijem je vrhuncu je prošle nedelje u centar Berlina doterano 6.000 traktora, ovih dana je najburnije u Francuskoj gde su poljoprivrednici blokirali puteve širom zemlje.

Juronjuz prenosi da su oni i bacali balegu i veštačko đubrivo ispred zvaničnih institucija, a u restoranima brze hrane su rasipali plastove sena.

U utorak se dogodila i tragedija kada su poljoprivrednica i njena ćerka poginule, a njen muž teško povređen u sudaru na barikadi koju su demonstranti postavili u regionu Arijež na jugozapadu Francuske.

Francuska
Francuskafoto: EPA Guillaume Horcajuelo

Najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA je saopštio da će protesti biti nastavljeni "ove nedelje i dokle god je to potrebno".

Oni su najavili da će izvoditi akcije na nacionalnom nivou kako njihov pokret raste.

protest farmera, farmeri, Francuska
foto: AP Thibault Camus

Arno Ruso, predsednik FNSEA, obratio se danas okupljenima na blokadi auto-puta A16, jednoj od sabraćajnica na kojoj se odvija protest, i poručio da "u ovoj fazi" nije planirana blokada Pariza.

Francuski sajt Lokal navodi da je ovo prva kriza koja je pogodila novopostavljenog premijera Gabrijel Atala.

protest farmera, farmeri, Francuska
foto: GUILLAUME SOUVANT / AFP / Profimedia

On je sazvao hitan sastanak na kojem je okupio ministre privrede, zaštite životne sredine i poljoprivrede kako bi zajedno odlučili o merama kojima bi se sprečila moguća blokada francuske prestonice.

Besni francuski poljoprivrednici su snimljeni kako tokom protesta bagerom uništavaju voće koje je uvezeno iz Španije, a koje smatraju nelojalnom konkurencijom njihovoj proizvodnji.

Nemačka
Nemačkafoto: AP Ebrahim Noroozi

Oni demonstriraju i zbog toga što će zbog ukidanja vladinih subvencija poskupeti dizel gorivo, kao i dodatnih nameta na potrošnju vode i komplikovane birokratije.

Brisel
Briselfoto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Ipak, nije u pitanju samo Francuska gde se protest zapravo prelio iz susednih zemalja Holandije i Nemačke gde ranije zabeležene masovne blokade puteva traktorima i drugom poljoprivrednom mehanizacijom.

protest farmera, farmeri, Belgija
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poljoprivrednici na istoku EU su sve očajniji zbog nelojalne konkurencije koja stiže sa jeftinijim žitaricama iz Ukrajine.

Rumunija
Rumunijafoto: EPA/Robert Ghement

Protesti su održani u Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj.

protest farmera, farmeri, Rumunija
foto: EPA/Robert Ghement

Rumunski i bugarski poljoprivrednici su traktorima i kamionima blokirali granične prelaze.

Protest bi narednih nedelja mogao da se proširi i na Španiju i Italiju gde su poljoprivrednici takođe rešeni da se pridruže narastajućem pokretu.

Demonstracije su u sredu održane i u Briselu, prestonici EU, gde bi zvaničnici Evropske komisije danas trebalo da započnu strateške pregovore sa poljoprivrednim sindikatima.

Poljoprivreda važna tema izbora za Evropski parlament, ultradesnica na protestima u Nemačkoj i Francuskoj

Marion Marešal
Marion Marešalfoto: Printscreen/Twitter

Kako napetost u vezi sa protestima u EU raste, postaje sve jasnije da će poljoprivreda biti važna tema una izborima za Evropski parlament u junu.

Na demontracijama u Berlinu i drugim nemačkim gradovima viđani su transparenti i zvaničnici ultradesničarske Alternative za Nemačku (AfD), a na protestu održanom u Briselu obratila se Marion Marešal, sestričina ultradesničarske francuske političarke Marin le Pen.

Marešal će na EU izborima biti vodeća na listi stranke Rekonket, koju je osnovao Erik Zemur, poznat po antimigranstkim stavovima.

Briselski sajt Politiko prenosi da je Marešal negirala da pokušava da "surfuje na talasu" besa poljoprivrednika.

- Ja sam zabrinuta zato što se ovde radi o suverenitetu - poručila je Marešal i pozvala "na promenu političke linije u Evropskom parlamentu kako po pitanju spoljne politike, tako i kaznene ekologije", misleći na Zelenu agendu EU.

Madžar: Poljoprivredna politika jedan od najvećih promašaja EU, naglo ukidanje subvencija veliki udar

Ljubomir Madžar
Ljubomir Madžarfoto: Media Centar

Ekonomista Ljubomir Madžar, profesor emeritus Alfa BK univerziteta, kaže za Kurir da je "politika prema poljoprivednicima jedan od najvećih promašaja u ekonomskoj politici EU".

- Upravo zbog subvencija EU nisu došli do izražaja ekonomski zakoni poonude i potražnje, jer su one pomerile cene na nivo koji ne odgovara tržišnim uslovima. To je imalo vrlo nepoovoljne posledice po svetsku privredu jer je EU tim veštačkim niskim cemama ozbiljno ugrožavala poljoprivredni sektor u drugim zemljama, naročito onim nerazvijenim gde je poljoprivreda posebno važna - navodi Madžar.

On dodaje da "taj režim traje već desetinama godina i poljoprivrednici u EU su se adapirali na njega, a sada je stigla ta mera ukidanja subvencija koja je previpše nagla".

- To je sada veliki udar na poljoprivrednu proizvodbnju, jer ako treba ukidati subvencije, a ja mislim da treba, to treba uraditi postepeno kako bi se poljoprivrednici prilagodili tome - zaključuje Madžar.

Kovačević: Posledica rata u Ukrajini i odnosa prema Rusiji

Milan Kovačević
Milan Kovačevićfoto: Beta Miloš Miškov

Ekonomista Milan Kovačević za Kurir kaže da su poljoprivredni protesti u EU "posledica rata u Ukrajini i odnosa sa Rusijom".

- Smanjenje subvencija u velikom broju zemalja otežava uslove poslovanja, pošto su do sada imali jeftinije gorivo i đubrivo. Poljoprivrednici su deo stanovništva koji ima efikasan način protesta jer blokiraju saobraćaj traktorima, a u podsvesti ljudi je da je hrana bitna i da im treba pomoći - navodi Kovačević.

(Kurir.rs/Euronews/Thelocal.fr/Politico.eu/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:36

PROTESTI U NEMAČKOJ MOGU DIREKTNO DA UTIČU NA SRBIJU? Sagovornici jutarnjeg programa bez dileme: Nadamo se da će naći rešenje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track