KINA NASTAVLJA SA MANEVRIMA OKO TAJVANA: Ministarstvo odbrane potvrdilo da je izvršena patrola u blizini ostrva
Foto: Reuters

KINA NASTAVLJA SA MANEVRIMA OKO TAJVANA: Ministarstvo odbrane potvrdilo da je izvršena patrola u blizini ostrva

Planeta -

Kineska vojska neće prestati da sprovodi rutinske vojne manevre oko regiona Tajvana, rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćijan na brifingu.

On je potvrdio da je Kineska narodnooslobodilačka armija PLA nedavno izvršila patrolu u blizini ostrva „kako bi dodatno povećala stvarni nivo borbene obuke trupa i poboljšala njihovu sposobnost da zaštite nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, prenosi Tas.

„PLA nastavlja da obučava trupe i vrši pripreme za rat i nastaviće da redovno organizuje povezane vojne aktivnosti“, rekao je Vu Ćijan.

Vojska regiona Tajvana izvestila je ranije danas na platformi društvenih medija X da je šest plovila i 18 letelica koje pripadaju kineskoj vojsci otkriveno oko ostrva.

Regionom Tajvana upravlja njegova lokalna administracija od 1949. godine kada su preostale snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom pobegle na ostrvo nakon što su pretrpele poraz u građanskom ratu u Kini.

Od tada, region Tajvana sačuvao je zastavu i neke druge simbole Republike Kine koji su postojali u kontinentalnoj Kini pre dolaska komunista na vlast. Prema zvaničnom stavu Pekinga koji podržava većina zemalja, region Tajvan je jedna od kineskih provincija.

Kurir.rs/Nova

Bonus video:

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja