AMERIČKI NOVINAR: Zapad predlagao Zelenskom da pobegne iz Ukrajine i formira vladu u egzilu
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

AMERIČKI NOVINAR: Zapad predlagao Zelenskom da pobegne iz Ukrajine i formira vladu u egzilu

Planeta -

Zapadne zemlje su nedugo pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine savetovale ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom da formira vladu u egzilu, piše njegov biograf, novinar američkog magazina „Tajm“ Sajmon Šuster.

„Na dan obraćanja Zelenskog na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 19. februara 2022. godine, nekoliko zapadnih lidera ga je pozvalo da se ne vraća u Kijev i da počne da formira vladu u egzilu“, piše Šuster u knjizi „Šoumen“(The Showman), posvećenoj Zelenskom. Odlomke iz knjige objavio je ruski portal RBK.

Međutim, kako tvrdi Šuster, predlog da beži iz zemlje pojačalo je utisak kod Zelenskog da su ga otpisali čak i njegovi najbliži saveznici.

Volodimir Zelenski, Džo Bajden
foto: AP/Evan Vucci

„To ga je, čini mi se, ljutilo“, piše novinar.

Uoči govora u Minhenu, Zelenski je imao sastanak sa američkom delegacijom na čelu sa potpredsednicom Kamalom Haris. Tada su, po rečima učesnika sastanka, Amerikanci saopštili da je „invazija neizbežna“.

Šuster navodi da se ukrajinska delegacija u Minhenu uverila da su neki njeni zapadni saveznici bili sigurni u neizbežan poraz Ukrajine i, prema procenama ukrajinske strane, naginjali su ka tome da Kijev i Moskva sklope dogovor pod ruskim uslovima.

Podsećamo, strani mediji sve češće pišu da su SAD i EU sve umornije od ukrajinske krize, te da slabi podrška Zelenskom. Prema navodima televizije „En-Bi-Si“, američki i evropski zvaničnici već razgovaraju sa kijevskim vlastima o mogućim posledicama mirovnih pregovora sa Rusijom, uključujući i ono od čega će Ukrajina možda morati da odustane da bi postigla dogovor.

Kurir.rs/Tajm

Bonus video:

04:02

OVO JE KISINDŽEROVA FORMULA MIRA KOJU JE ZELENSKI ODBIO Drašković: Ukrajina mogla biti primljena u NATO, postojao je JEDAN USLOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja