POLJULJANI ODNOSI Zbog čestih napada na brodove u Crvenom moru, Kina pritiska Iran da OBUZDA HUTE
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

ALARMANTNO

POLJULJANI ODNOSI Zbog čestih napada na brodove u Crvenom moru, Kina pritiska Iran da OBUZDA HUTE

Planeta -

Kineski zvaničnici zatražili su od svojih iranskih kolega da pomognu u obuzdavanju napada na brodove u Crvenom moru od strane Huta koje podržava Iran, ili rizikuju da naruše poslovne odnose sa Pekingom, četiri iranska izvora i diplomata upoznati su sa situacijom.

Razgovori o napadima i trgovini između Kine i Irana vođeni su na nekoliko nedavnih sastanaka u Pekingu i Teheranu, rekli su iranski izvori, odbijajući da daju detalje o tome kada su se dogodili ili ko je prisustvovao.

"U suštini, Kina kaže: 'Ako su naši interesi na bilo koji način oštećeni, to će uticati na naše poslovanje sa Teheranom. Zato recite Hutima da pokažu uzdržanost'", rekao je jedan iranski zvaničnik koji je ukratko razgovarao o razgovorima, koji je razgovarao sa Rojtersom pod uslovom anonimnost.

Napadi, za koje Huti kažu da podržavaju Palestince u Gazi, podigli su troškove transporta i osiguranja tako što su prekinuli ključnu trgovinsku rutu između Azije i Evrope koju naširoko koriste brodovi iz Kine.

Kineski zvaničnici, međutim, nisu dali nikakve konkretne komentare ili pretnje o tome kako bi trgovinski odnosi Pekinga sa Iranom mogli biti pogođeni ako bi njegovi interesi bili oštećeni napadima Hutija, rekli su četiri iranska izvora.

Iako je Kina bila najveći trgovinski partner Irana u protekloj deceniji, njihov trgovinski odnos je nesređen.

Kineske rafinerije nafte, na primer, prošle godine su kupile preko 90% iranskog izvoza sirove nafte, prema podacima za praćenje tankera kompanije za trgovinsku analitiku Kpler, pošto su američke sankcije držale podalje mnoge druge kupce, a kineske firme profitirale od velikih popusta.

Iranska nafta, međutim, čini samo 10% kineskog uvoza sirove nafte, a Peking ima niz dobavljača koji bi mogli popuniti nedostatke sa drugih mesta.

Iranski izvori rekli su da je Peking jasno stavio do znanja da bi bio veoma razočaran Teheranom ako bi bilo koji brod povezan sa Kinom bio pogođen, ili na bilo koji način bili pogođeni interesi zemlje.

Ali dok je Kina bila važna Iranu, Teheran je takođe imao zastupnike u Gazi, Libanu, Siriji i Iraku, pored Huta u Jemenu, a njegovi regionalni savezi i prioriteti igrali su glavnu ulogu u donošenju odluka, rekao je jedan od iranskih insajdera.

Upitan za komentar o sastancima sa Iranom na kojima se razgovaralo o napadima na Crveno more, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reklo: „Kina je iskreni prijatelj zemalja Bliskog istoka i posvećena je promovisanju regionalne bezbednosti i stabilnosti i traženju zajedničkog razvoja i prosperiteta. "

„Čvrsto podržavamo bliskoistočne zemlje u jačanju njihove strateške nezavisnosti i ujedinjenju i saradnji u rešavanju regionalnih bezbednosnih pitanja“, rečeno je Rojtersu.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar.

(Kurir.rs/ Reuters/ Preneo:T.A.)

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track