PLUĆA PLANETE OSTAJU BEZ VAZDUHA: Suše sve češće, a stručnjaci zabrinuti da bi Amazon uskoro mogao da dostigne PRELOMNU TAČKU
Foto: EPA/JEFFREY ARGUEDAS

ALARMANTNO

PLUĆA PLANETE OSTAJU BEZ VAZDUHA: Suše sve češće, a stručnjaci zabrinuti da bi Amazon uskoro mogao da dostigne PRELOMNU TAČKU

Planeta -

Često opisana kao „pluća planete“, Amazon igra ključnu ulogu u uklanjanju zagrejanog ugljen-dioksida iz atmosfere.

Jedna od najvitalnijih odbrana naše planete od globalnog zagrevanja je i sama opustošena klimatskim promenama, a brzo krčenje šuma učinilo je podložnijom vremenskim ekstremima.

Dok suše u Amazonu nisu uobičajene, prošlogodišnji događaj je bio „izuzetan“, kažu istraživači.

U oktobru, Rio Negro - jedna od najvećih reka na svetu - dostigla je najniži zabeleženi nivo u blizini Manausa u Brazilu, premašivši oznake stare više od 100 godina.

Osim što je tampon protiv klimatskih promena, Amazon je bogat izvor biodiverziteta, koji sadrži oko 10% svetskih vrsta – a mnoge druge tek treba da se otkriju.

Suša je poremetila ekosisteme i direktno je uticala na milione ljudi koji se oslanjaju na reke za transport, hranu i prihode, pri čemu su najugroženiji najteže pogođeni.

Jedan okidač za ove sušne uslove je El Ninjo - prirodni vremenski sistem gde se temperatura površine mora povećava u istočnom Tihom okeanu. Ovo utiče na globalne obrasce padavina, posebno u Južnoj Americi.

Ali klimatske promene izazvane ljudskim bićima bile su glavni pokretač ekstremne suše, prema Svetskoj grupi za atribuciju vremenskih prilika, smanjujući količinu vode u tlu na dva glavna načina.

Prvo, Amazon obično prima manje padavina nego ranije između juna i novembra - sušnijeg dela godine - kako se klima zagreva.

Drugo, više temperature znače da postoji više isparavanja iz biljaka i tla, tako da gube više vode.

Prema istraživačima, klimatske promene su učinile sušu ove ozbiljnosti oko 30 puta većom, a sada se očekuje da će se desiti svakih 50 godina u sadašnjim uslovima.

A ako se zagrevanje nastavi, takve ekstremne suše bi mogle postati još češće.

„Ako nastavimo sa sagorevanjem nafte, gasa i uglja, vrlo brzo ćemo dostići 2C zagrevanja i videćemo slične suše u Amazonu otprilike jednom u 13 godina“, kaže dr Friderike Oto, viši predavač klimatskih nauka na Imperijal koledžu. London.

Najveća prašuma na svetu smatra se ključnom u borbi za ograničavanje globalnog zagrevanja.

„Amazon bi mogao da izazove ili razbije našu borbu protiv klimatskih promena“, kaže Regina Rodrigues, profesor fizičke okeanografije i klime na Federalnom univerzitetu Santa Katarina u Brazilu.

Postoji zabrinutost da bi, ako se klimatske promene i krčenje šuma nastave sadašnjim tempom, Amazon uskoro mogao da dostigne „prelomnu tačku“

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

05:00

DRAMATIČNO UPOZORENJE PROFESORA MILOVANOVIĆA: Sredozemno more će nestati, kad se planeta bude umorila, NEĆE BITI NI NAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track