EVO KO BI MOGAO DA ZAMENI ZALUŽNOG: Na spisku tri jaka kandidata
Valerij Zalužni, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

EVO KO BI MOGAO DA ZAMENI ZALUŽNOG: Na spisku tri jaka kandidata

Planeta -

Na mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, u slučaju njegove ostavke, pretenduju tri kandidata, saopštila je poslanik Vrhovne rade Ukrajine Marjana Bezugla, piše ukrajinski portal „Strana.ua“.

„Ona je navela tri imena: šefa Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova, zamenika Zalužnog i bivšeg komandanta desantnih snaga Evgenija Mojsjuka i komandanta Kopnene vojske Aleksandra Sirskog“, navodi se u članku.

Bezugla je precizirala da to nisu insajderske informacije, nego samo njeni „lični utisci i zapažanja“.

Kirilo Budanov
Kirilo Budanovfoto: Printskrin / You Tube

Inače, političarka već odavno kritikuje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Ranije je kazala da Zalužni i čitav vrh Oružanih snaga Ukrajine treba da budu kažnjeni jer nemaju plan za nastavak borbenih dejstava i zbog propasti kontraofanzive. Po njenim rečima, „takvo rukovodstvo treba da ode“.

Ukrajinski parlamentarac Vadim Ivčenko saopštio je 5. januara da je Komitet ukrajinske Rade za nacionalnu bezbednost odlučio da smeni Bezuglu sa dužnosti zamenika predsednika Komiteta. Kasnije je odgovarajuća rezolucija registrovana u ukrajinskom parlamentu.

Kasnije je Bezugla saopštila da izlazi iz stranke „Sluga naroda“ i optužila je poslanike da „zabijaju nož u leđa“. Prema njenim rečima, njene kolege žele da ona ne govori o lošem radu Komiteta za nacionalnu bezbednost i da zažmuri na to što ukrajinski generali ubijaju sopstvene građane. Međutim, ona je dodala da ostaje poslanik i nastavlja i da podržava inicijative Vladimira Zelenskog.

Kurir.rs/Strana.ua

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track