"POBEDIĆEMO AKO NAM ZAPAD DOZVOLI DA GAĐAMO DUBLJE UNUTAR RUSIJE": Ukrajinski viceadmiral čuva uspomenu na NAPAD NA KRIM (VIDEO)
Foto: Lucy North / PA Images / Profimedia, Shutterstock, AP/Lewis Joly

INTERVJU OLEKSIJA NEIŽPAPE ZA BRITANSKI SKAJ NJUZ

"POBEDIĆEMO AKO NAM ZAPAD DOZVOLI DA GAĐAMO DUBLJE UNUTAR RUSIJE": Ukrajinski viceadmiral čuva uspomenu na NAPAD NA KRIM (VIDEO)

Planeta -

Viceadmiral Oleksij Neižpapa, komandant ukrajinske Ratne mornarice, izjavio je da bi njegova zemlja brže pobedila u ratu protiv Rusije kada bi dobila dozvolu da britanske rakete i drugo zapadno oružje ispaljuje na mete koje se nalaze dublje unutar Rusije.

On je to kazao u intervjuu koji je dao za Skaj njuz.

Neižpapa je britanskoj televiziji rekao da bi tok celokupnog sukoba sa Moskvom bio veoma drugačiji da je ukrajinskim trupama od samog početka dozvoljeno da zapadne projektile koriste bez ograničenja.

Podseća se da su se Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i saveznici prošle godine saglasili da počnu s isporukom raketa dugog dometa Ukrajini samo pod uslovom da mete budu na ukrajinskoj teritoriji koju su okupirali Rusi, ali ne i dublje unutar Rusije kako ne bi došlo do eskalacije sukoba.

Britanska raketa Storm šedou
Britanska raketa Storm šedoufoto: AP/Lewis Joly

Neižpapa je pomenuo zapadne projektile dugog dometa, kao što su britanske rakete Storm šedou ili američki ATACMS.

Upitan da li veruje da bi Ukrajina brže pobedila kada bi dobila dozvolu za napade ovim oružjem na vojne mete unutar Rusije, viceadmiral je odgovorio pozitivno.

- Naravno, što pre oružane snage (Ukrajine) ostvare neophodne borbene sposobnosti i određene sposobnosti za uništavanje neprijateljske infrastrukture, pre ćemo da pobedimo - ocenio je Neižpapa.

Oleksij Neižpapa
Oleksij Neižpapafoto: Lucy North / PA Images / Profimedia

Kamera Skaj njuza snimila je u njegovom kabinetu Neižpape i sigurnosnu iglu britabske rakete koja je lansirana na sedište ruske Crnomorske flote u lučkom gradu Sevastopolj na Krimu.

Skaj njuz navodi da se veruje da je Ukrajina do sada uništila više od 20 ruskih bojnih brodova i naterala Moskvu da veliki broj plovila povuče sa tog poluostrva u luku Novorosijsk na jugu zemlje.

(Kurir.rs/Sky News/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja