MAĐARSKI I RUMUNSKI DESNIČARI TRAŽE 3 REGIONA UKRAJINE: Ako izgubite rat pripojićemo delove teritorije JEZIVE PRETNJE KOMŠIJAMA
Foto: AP, Shutterstock

drama

MAĐARSKI I RUMUNSKI DESNIČARI TRAŽE 3 REGIONA UKRAJINE: Ako izgubite rat pripojićemo delove teritorije JEZIVE PRETNJE KOMŠIJAMA

Planeta -

Lider krajnje desničarske rumunske partije AUR Кlaudiju Tarziu smatra da Rumunija treba da pripoji neke teritorije Ukrajine.

Lider Alijanse za uniju Rumuna, govoreći na skupu u Jašiju, rekao je da je spreman da žrtvuje članstvo Rumunije u NATO zarad aneksije teritorija Ukrajine.

Reči rumunskog političara prenose lokalni mediji.

- Nećemo biti istinski suvereni dok ponovo ne ujedinimo rumunsku državu unutar njenih prirodnih granica! Besarabija se ne može zaboraviti i mora se vratiti kući - rekao je Tarziu.

Takođe navodi da severna Bukovina pripada Rumuniji.

- Verujem da je otopljavanje odnosa između Rumunije i Rusije neophodno. Spreman sam da to podržim, ali tek nakon što Rusija dokaže da takođe sve to želi. Danas nas istorija ponovo stavlja u kontekst u kojem velike imperije ratuju jedna protiv druge. Mi smo, kao i obično, na raskrsnici. Moramo da se nosimo sa tim velikim imperijama da bismo ostvarili svoj suverenitet i učinili ga ujedinjenim - dodao je Terziu.

Ukrajinski portal Strana podseća da će uskoro održati parlamentarni i predsednički izbori u Rumuniji.

Lider mađarske krajnje desničarske partije "Naša domovina" Laslo Torockaj takođe je u nedelju najavio pretenzije na ukrajinski region.

Torockaj je to saopštio govoreći u Budimpešti na kongresu stranke Naša domovina.

- Ako Ukrajina padne mi ćemo polagati pravo na Zakarpatje - rekao je Torockaj i dodao da u tom regionu živi oko 150.000 etničkih Mađara.

Vođa desničara se takođe založio za jačanje veza sa nezapadnim zemljama i optužio EU da "pokušava da kolonizuje" Mađarsku.

- Ako se ovaj rat završi tako što će Ukrajina izgubiti svoju državnost, jer i to je moguće, kao lideru jedine mađarske stranke koja zauzima ovakav stav, dopustite da signaliziram da polažemo pravo na Zakarpatje - rekao je Torockaj.

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track