"SVET NA IVICI TREĆEG SVETSKOG RATA": Tramp za smrt američkih vojnika u bazi u Jordanu krivi Bajdena koji je DAO IRANU MILIJARDE $
Foto: Panthermedia / Profimedia, EPA/Ting Shenpool, AP/John Locher, Shutterstock

REAKCIJA BIVŠEG AMERIČKOG PREDSEDNIKA

"SVET NA IVICI TREĆEG SVETSKOG RATA": Tramp za smrt američkih vojnika u bazi u Jordanu krivi Bajdena koji je DAO IRANU MILIJARDE $

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, tvrdi da se svet nalazi na "ivici Trećeg svetskog rata" zbog Džoa Bajdena, aktuelnog šefa Bele kuće.

Dejli telegraf prenosi da je Tramp to poručio nakon što je dronom napadnuta baza SAD u Jordanu, pri čemu je ubijeno troje američkih vojnika, a više od 30 njih je ranjeno.

Navodi se da je Bela kuća za napad okrivila ekstremiste sa Bliskog istoka koji imaju "podršku Irana".

Tramp je na vest o napadu reagovao tiradom na račun svog naslednika na čelu Amerike.

- Ovaj drski napad na SAD je još jedna užasna i tragična posledica toga što je Džo Bajden slab i što se predaje - naveo je Tramp u saopštenju.

On je ocenio da je Iran "pre tri godine bio slab, bez prebijene pare i potpuno pod kontrolom. Zahvaljujući politici maksimalnog pritiska iranski režim je jedva imao da skupi dva dolara za finansiranje svojih terorističkih saradnika - poručio je Tramp.

Američka baza Kula 22 koja je napadnuta u Jordanu
Američka baza Kula 22 koja je napadnuta u Jordanufoto: AP Planet Labs Pbc

Favorit za osvajanje republikanske predsedničke nominacije je optužkio Bajdena da je Iranu dao "milijarde dolara" za koje Tramp tvrdi da je Teheran iskoristio kako bi "širio krvoprolića i pokolje širom Bliskog istoka".

- Ovaj napad se nikada ne bi dogodio da sam ja predsednik, ne bi šanse bilo za to, baš kao što se ni napad Hamasa koji ima podršku Irana nikada ne bi dogodio, rat u Ukrajini se nikada ne bi dogodio i sada bismo imali mir širom sveta. Umesto toga, mi smo na ivici Trećeg svetskog rata - naveo je Tramp.

Dejli telegraf podseća da je Tramp za vreme predsedničkog mandata odbacio nuklearni sporazum s Iranom koji je ispregovarala administracija njegovog demokratskog prethodnika Baraka Obame.

Donald Tramp
foto: AP Matt Rourke

Tramp je uz to ponovo nametnuo sankcije Teheranu.

On je optužio iranske vlasti da nisu bile iskrene tokom pregovora da nisu uznele sve podatke o svom programu nuklearnog oružja.

- Ovaj užasni dan je još jedan dokaz da hitno moramo da se vratimo ostvarivanju mira putem pokazivanja snage, kako više ne bi bilo haosa, ne bi bilo uništavanja i ne bi bilo gubitaka dragocenih američkih života. Naša zemlja ne može da preživi sa Džoom Bajdenom kako vrhovnim vojnim komandantom - zaključio je Tramp.

Džo Bajden
foto: EPA Julia Nikhinson Pool

Britanski list navodi da je Bajdenova administracija uporno nastojala da smanji napetosti s Iranom koje su eskalirale tokom Trampovog mandata u Beloj kući.

Podseća se da je prošle godine Bajden dozvolio razmenu zatvorenika s Iranom tokom koje se petoro Amerikanaca vratilo kući, a zauzvrat je Teheran dobio Irance koje su držale vlasti SAD i šest milijardi dolara za humanitarine potrebe.

Napad na američke trupe na Bliskom istoku bilo i za vreme Trampa

Vašingtonski sajt Hil, koji je takođe preneo Trampovu reakciju na napad na američke vojnike u Jordanu, navodi da je udara na trupe SAD na Bliskom istoku bilo i za vreme njegove vlasti u Beloj kući.

Među njima je i napad koji se desio 2020. kada je raketa pogodila iračku bazu i pritom stradala dva Amerikanca i državljanin Velike Britanije, a ranjeno je barem 11 ljudi.

NBC njuz je u mesecima nakon tog napada preneo izjavu tadašnjeg generala Frenka Mekenzija da su baze SAD u Iraku i dalje meta raketnih udara.

Islamski otpor u Iraku preuzeo odgovornost za napad, Iran negirao umešanost

Iran je juče negirao umešanost u napad na američku vojnu bazu u Jordanu.

To je objavila državna novinska agencija IRNA, pozivajući se na stalnu misiju Irana pri Ujedinjenim nacijama.

Reakcija Teherana je usledila nakon što je Islamski otpor u Iraku, za koji CNN navodi da je jedna od monogobrojnih paravojnih formacija koje Iran podržava na Bliskom istoku, saopštila da je napadnuto više meta duž granice Jordana i Sirije, uključujući izbeglički logor Al Rukban.

Taj logor se nalazi veoma blizu američke baze Kula 22 u kojoj su stradali vojnici SAD.

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/The Hill/CNN/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track