ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA U TEKSASU, NAPETO NA GRANICI Jelača uživo iz Njujorka: Majka i dvoje dece STRADALI u pokušaju da uđu u SAD
Foto: Kurir Televizija

tenzije u americi

ZAOŠTRAVA SE SITUACIJA U TEKSASU, NAPETO NA GRANICI Jelača uživo iz Njujorka: Majka i dvoje dece STRADALI u pokušaju da uđu u SAD

Planeta -

Sukob države Teksas i američke federalne administracije zbog pitanja kontrole granice i ilegalne migracije esklairao je ove nedelje posle presude Vrhovnog suda u korist centralnih vlasti u Vašingtonu. Uprkos tome, guverner Teksasa nastavlja sa kontroverznim merama kao što je postavljanje "žilet žice" na granici.

U međuvremenu, veliki broj republikanskih kongresmena je podržao Teksas, a čini se da to će to pitanje biti u centru pažnje ovogodišnje izborne kampanje.

Više o ovom sporu između Bajdenove administracije i Teksasa, ali i o globalnim geopolitičkim tokovima govorili su ovoga jutra u jutarnjem programu Kurir televizije Sava Stambolić, analitičar i Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost, a iz Njojorka se uključio i glumac Dejan Jelača.

Đorđe Todorov
foto: Kurir televizija

Todorovise osvrnuo na rast popularnosti desnice u Evropi, a posebno je akcentovao Nemačku i Holandiju:

- Već godinama se govori o tom rastu populuzna u Evropi. Vidimo da je u Holadniji na vlast došao Gert Vilder što je do samo pre nekoliko godina bilo ne nezamislivo u jednoj tako liberalnoj zemlji. Onda, AFD prednjači na svim regionalnim izborima koji predstoje u Nemačkoj. Onda imamo te proteste. Stotine hiljada ljudi je na ulicama jer strahuju od povratka nacizma. Poenta je da je sadašnja vlada u Nemačkoj najslabija od Drugog svetskog rata. Nemačka posle Angele Merkel nije našla alternativni put i onda im tako dolazi alternativa za Nemačku - rekao je Tododrov.

Jelača je ocenio da je problem granica i igranata u Americi veoma veliki, a naveo je i tragičan slučaj stradanja majke sa dvoje dece.

Dejan Jelača
foto: Kurir televizija

- Vi imate dva potpuno dva različita pogleda i taktike republikanaca i demokrata kako rešiti problem ilegalnih migranata. Taj problem ne postoji od juče. On traje godinama. Ja sam došao u Njujork pre dvadeset godina pa je i tada postojao problem ilegalnih migranata koji su pokušavali da uđu na teritoriju SAD. Ono što treba da se kaže jeste da od kovida priliv migranata u daleko većem broju nego ranije. To je zaista veliki problem - rekao je Jelača i dodao:

Teksas
foto: Kurir televizija

- Guverner Teksasa je uradio to što je uradio da bi građani Teksasa bili bezbedni. Bajdenova administracija je nazvala tu taktiku nehumanom i brutalnom. Ovo je sad jedno optuživanje međusobno izneđu demokrata republikanaca. Imamo taj tragičan slučaj kada je majka sa svoje dvoje dece stradala u pokušau da pređe granicu. Od tada se priča o tom problemu. Ono što mora da se reši jeste problem granica i ko god da dođe na vlast u Americi suočiće se sa ovim problemom.

Sava Stambolić
foto: Kurir televizija

Stambolić je komentarisao navode da Americi prete teroristički napada.

- Terorizam o kojem je pričao Tramp nije toliko islamski terorizam jeste da se tu ubacuju ekstremističke kriminalne grupe iz Meksika. Ko je gledao američki film Sikario ili neko slično ostvarenje koji prikazuju kakvo bezvlašće i užas često vladaju na tom severu Meksika. Već i sada ti karteli i kriminalne organizacije imaju snažno uporište u južnim državama Amerike. To je nešto što ih svakako brine, a Tramp dobro igra na tu kartu emigracije. Ta situacija ide njemu u korist.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:11

NEVREME U TEKSASU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track