OPTUŽILA BIVŠEG MUŽA DA JE SILOVAO NJIHOVU ĆERKU, USLEDIO OBRT: Oslobodio ga NEZAKONIT SNIMAK - uvažili OVO kao dokaz o nevinosti
Foto: Shutterstock

OPTUŽILA BIVŠEG MUŽA DA JE SILOVAO NJIHOVU ĆERKU, USLEDIO OBRT: Oslobodio ga NEZAKONIT SNIMAK - uvažili OVO kao dokaz o nevinosti

Planeta -

Otac iz Soluna, koji je optužen za s*ksualno zlostavljanje svoje petogodišnje ćerke po prijavi bivše žene, biće oslobođen tužbi, a kao dokaz u istraži priložen je i uvažen audio razgovor maloletnice.

U pitanju je bio privatni razgovor koji je snimila partnerka okrivljenog oca i iznela u fazi sudske istrage u njegovu odbranu. Iako je u pitanju snimak koji je nastao nezakonito, sud je odlučio da ga uvaži.

U tom snimku je maloletna ćerka otkrila da nije tačno ono što je ispričala psihologu. Kako se navodi, devojčica je prvobitno psihologu rekla da je došlo do polnih radnji između nje i njenog oca, a na osnovu čega je bivša supruga tužila oca, prenosi Protothema.

Grčka, grčka policija
foto: Pirntscreen/Youtube/OPEN

Sud je odlučio da uvaži priloženi audio snimak, iako je sačinjen na nezakonit način.

"Snimak usmenog razgovor trećih lica koji nije javan ne može se koristiti u krivičnom postuku. Međutim, kao izuzetak pravila, uzimajući u obzir težinu dela u ovom krivičnom postupku - zlostavljanje maloletnog lica koje nije navršilo 12 godina - za koje je po zakonu kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina je odgovarajuće neophodno sredstvo za dokazivanje nevinosti", izjavili su iz suda za prekršaje u Solunu.

Sud je potom odlučio da okrivljenog oslobdi optužbi.

Advokat optuženog oca naveo je da je ovo "prelomna odluka" budući da prepoznaje da je snimak napravljen bez dozvole govornika, odnosno maloletnice, iako je u početku nezakonito dokazno sredstvo, uzima se u obzir i postaje legalno zbog čega je otac oslobođen optužbi.

grčka policija
foto: Shutterstock

"Mnogo puta do danas su sudije čule ili videle nezakonito pribavljene dokaze koje nisu uključile u obrazloženje svoje odluke. Međutim, sudije mogu da slobodno koriste i prihvate nazakonito pribavljene dokaze kada se predoče nadležnim sudskim i tužilačkim organima i preko njih se dokazuje nevinost ili krivica optuženog", objasnio je Hristos Apostolidis, advokat oca.

Slučaj je u sud stigao po prijavi majke devojčice i bivše žene okrivljenog, a uz izveštaj psihologa koji je pratio maloletnicu zajedno sa njenom majkom.

Usledila su veštačenja dečjih psihologa prilikom kojih nije pronađeno ništa sumnjivo. Po njihovom mišljenju, maloletnica "održava dobar odnos i kontakt, pa i toplu komunikaciju sa ocem koja ne bi mogla da se održi da je došlo do s*ksualnog čina".

Kurir.rs/Telegraf/Protothema

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track