PRISTALICE SAOPŠTILE Ruski opozicionar Kara-Murza nestao iz zatvora u Sibiru
Foto: AP/Dmitry Serebryakov

PRISTALICE SAOPŠTILE Ruski opozicionar Kara-Murza nestao iz zatvora u Sibiru

Planeta -

Pristalice istaknute opozicione ličnosti u Rusiji Vladimira Kara-Murze koji trenutno služi zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina saopštili su danas da je on nestao iz zatvora u Sibiru gde je bio zatvoren.

Kara-Murza je zvanično držan u zatvoru u Omskoj oblasti, ali je aktivisti i novinaru Aleksandar Podrabinek vraćeno pismo koje mu je poslao sa napomenom da Kara-Murze tamo više nema, napisao je Podrabinek na svom Fejsbuku.

Prema Telegram kanalu Agentstvo advokat Kara-Murze Vadim Prohorov je rekao da je drugom advokatu koji je pokušao da ga poseti u zatvoru rečeno da se on više ne nalazi tamo.

Transferi unutar ruskog zatvorskog sistema obavijeni su velom tajne i zatvorenici mogu nestati bez kontakta i na nekoliko nedelja. Pristalice najpoznatije ruske opozicione ličnosti, Alekseja Navaljnog, bile su uznemirene u decembru kada on nije mogao da bude pronađen.

Kara-Murza je uhapšen 2022. godine i kasnije osuđen na 25 godina zatvora po optužbama koje su proizašle iz govora te godine u Predstavničkom domu u Arizoni u kojem je oštro osudio invaziju Rusije na Ukrajinu.

Politički aktivista i novinar, koji je dva puta preživeo trovanja za koja je okrivio ruske vlasti, odbacio je optužbe protiv njega kao kaznu zbog suprotstavljanja predsedniku Vladimiru Putinu i uporedio postupak sa staljinističkim suđenjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track